Grafilogika

Hogyan fejtsünk grafilogikát?

1. Az első lépés az átfedések megkeresése. Ha egy bizonyos sor vagy oszlop elején csak egy szám áll, és ez a szám nagyobb, mint a hálózat szélességének fele, akkor átfedés keletkezik. Ezen a példán a két alsó sorban 9 illetve 12 négyzetből álló blokk van, amelyek hosszabbak, mint a hálózat szélességének a fele.

2. Az átfedő négyzeteket tehát be lehet színezni, mivel ezek biztosan részei lesznek a képnek függetlenül attól, hogy hol, melyik oldalon kezdődnek a blokkok. Átfedések akkor is keletkezhetnek, ha több szám van a sor (oszlop) elején. Hogy ezeket megtaláljuk, össze kell adni minden számot és üres helyet egy sorban (oszlopban), és ki kell számolni, hogy átfedés keletkezik-e, ha kihagyjuk a helyet az egyik számnak. Ha ezt a módszert folytatjuk, két újabb négyzetet lehet beszínezni alulról az ötödik sorban.

3. A következő lépés, hogy függőlegesen is megvizsgáljuk a rejtvényt, felhasználva a korábban beszínezett négyzeteket, mint kiegészítő információkat, és elkezdjük kiikszelni a nyilvánvalóan üresen maradó négyzeteket.
A jobb oldali két utolsó oszlopot most már teljesen ki lehet ikszelni, mivel az 1-1 négyzetből álló blokkok már be vannak színezve.

4. A bal oldali legelső oszlopot azonban még nem lehet teljesen kiikszelni, mert ebben a pillanatban még nem tudható, hogy melyik szomszédos négyzetet kell beszínezni a 2 négyzetből álló blokkhoz. Balról az ötödik oszlopot most már be tudjuk fejezni, mivel itt csak egyféleképpen lehet egy 4 és egy 3 négyzetből álló blokkot kialakítani.

5. Vizsgáljuk meg ismét vízszintesen a hálózatot. Föntről a negyedik sort elemezve kiderül, hogy csak egy módon lehet a két 3 négyzetből álló blokkot beszínezni. Ugyanezt az elvet alkalmazzuk föntről az ötödik sorban is, és ez segít megoldani a hetedik sort is.
Ezt folytatva hol vízszintesen, hol függőlegesen, megoldhatjuk az egész rejtvényt.

Jó szórakozást!

vissza a Versenyek oldalra

Comments are closed.