Juvenes Translatores nemzetközi fordítóverseny

Már sokadik éve nevezünk a Juvenes Translatores online fordítási versenyre, amelyet az Európai Unióban működő középiskolák számára szerveznek és sorsolás alapján döntik el, mely iskolák nevezhetnek versenyzőket. Idén a 2004-es születésű diákok vehettek részt és szabadon választhatták meg, hogy a versenyen az Európai Unió hivatalos nyelvei közül melyikről melyikre fordítanak. Az elmúlt években egyszer már kiválasztásra került iskolánk. Ekkor diákunk Kántor Laura Kitti elhozta az országos első helyezést. Idén első körben nem kerültünk a kiválasztott iskolák közé, de az utolsó pillanatban egy iskola visszalépett, és az új sorsolás, nekünk kedvezett.

November 25-én Borsos Gerő, Bujka Balázs Adrián, Füleki Ádám Ede és Tóti Lea Kincső 11. évfolyamos tanulók képviselték iskolánkat.

Izgatottan várjuk az eredményeket. :)

Kategória: Aktuális, Éves program | Hozzászólások kikapcsolva

Látogatás az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Angol szakköröseink az iskolai könyvtárat már töviről hegyire ismerik ????, és most az Országos Idegennyelvű Könyvtárat is felfedezhették.

A bemutató végén a gyerekek elsőként próbálhattak ki egy új – az idegen nyelvi könyvekre és könyvtár használatra épülő – társasjátékot. Szakköröseink nagyon ügyesnek bizonyultak és rendkívül élvezték a játékot. ????

Kategória: Aktuális, Angol nyelv, Kulturális programok, Éves program | Hozzászólások kikapcsolva

Márton-napi kézműveskedés és felvonulás

Iskolánkban idén is megrendezésre került novemberben a Márton-napi megemlékezés és lámpás-felvonulás.
25 németes tanuló vett részt a rendezvényeken a 4., 5. és 6. évfolyamokról. A Márton-napi lámpások gyönyörűek lettek, de a diákok megtanulhatták a legismertebb német Márton-napi dalokat is, valamint részt vettek egy vetélkedőn Szent Márton életével kapcsolatban.
Idén az 5. osztályos tanulók nyertek, akiket Váradi Kata tanárnő készített fel.
Gratulálunk a győzteseknek! :)
Természetesen minden gyerek ajándékban és gazdag vendéglátásban részesült. Külön köszönet a fantasztikus libazsíros szendvicsekért!
Jövőre ugyanekkor újra találkozunk!

Kategória: Aktuális, Kulturális programok, német | Hozzászólások kikapcsolva

Quiz Italiano

Olasz kulturális és civilizációs vetélkedőt hirdetünk több fordulón keresztül, novembertől februárig.

Közelebb hozzuk az igazi olasz életérzést, a vonzó olasz titkot. De vajon mi ez? A kedves, közlékeny, nyitott és vidám emberek sajátja, ami legyen a tiéd is, válj igazi olasszá a négy hónapon át tartó online vetélkedőn való részvétellel.

E kalandos úton megismerheted az olasz kultúrát, a szokásokat, az építészetet, a konyhaművészetet, a világhírű olasz divatot, design-t, zenét, filmet.

Így könnyebben megértheted, magadévá teheted e fontos értékeket, amelyek a mi kontinentális éghajlatunk alatt nem honosak. Aki olaszul tanul, ezekkel a fontos értékekkel, derűs életszemlélettel, egyfajta felszabadító életérzéssel ajándékozza meg magát.

Nemcsak nyelvet tanulhatsz itt, hanem mediterrán életstílust is.

Vegyél részt, játssz, nyerj!

A vetélkedő feladatait kérd olasztanárodtól és a megoldásokat is neki add le a megadott határidőre.

Forza Ragazzi!

Kategória: Aktuális, Kulturális programok, Versenyek, házi versenyek, olasz nyelv | Hozzászólások kikapcsolva

ANGOL FORDÍTÓ-WORKSHOP

Iskolánkban több éves hagyományra tekint vissza az angol fordítóverseny, ahol Robin Edina, az ELTE oktatója által ajánlott szövegeket fordítanak a diákok.
Robin Edina az idén november 9-én a 9-es angol tagozatosokhoz érkezett és a diákok előzetesen összegyűjtött kérdéseire válaszolva mesélt a fordítók munkájáról – természetesen angolul. Utána  feladatokkal illusztrálva mutatott meg néhány érdekességet a két nyelv közötti közvetítés világából. A fordítás nehézségeivel és szépségeivel kapcsolatban idézte Kosztolányi Dezső szavait:

Az évente megrendezett workshop nagy segítséget nyújt  a gyerekeknek, hogy 11-12-es korukban sikerrel szerepeljenek  a Juvenes Translatores nemzetközi fordító versenyen, ahová az idén ismét beválasztották iskolánkat. A verseny november 25-én kerül megrendezésre.

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva

HALLOWEEN

Idén is megtartottuk hagyományos Halloween-i programjainkat.

Az őszi szünet előtt a 7-es angol szakkör tagjai Tomopulu Eleni tanárnő vezetésével tököt faragtak. Természetesen zenei kísérettel, jó hangulatban. :)

Weimwurm Bencéné Tóth Katalin és Deutsch Gabriella tanárnő szervezésében pedig az  5-8. évfolyamos diákok oldhattak meg online feladatlapokat három fordulóban, ahol a szórakoztató feladatokon keresztül ismerkedhettek meg a  tanulók Halloween-i szokásokkal és játékokkal.

A vetélkedő díjazottjai:

1. hely

A 8.b osztály 1. csapata: Csipkó Hanga, Novák Viktória, Schäffer Izabella

2. hely

A 8.b 2. csapata: Kovács Dóra, Nyéki Orsolya

3. hely

A 6.a csapapta: Lempel Réka, Pick Bernárd Lázár

A győzteseknek szívből gratulálunk! :)


Kategória: Aktuális, Angol nyelv, Versenyek, házi versenyek | Hozzászólások kikapcsolva

Kerületi francia szavalóverseny a Leövey Klára Gimnáziumban

Szeptember 27-én tartottuk a hagyományos kerületi francia szavalóversenyünket a Leövey Klára Gimnáziumban. A korai időpont nem véletlen, gondoltuk biztos ami biztos, amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra. A diákok gyorsan találtak verseket, annál gyorsabban meg is tanulták azokat.

Baráti hangulat jellemezte a találkozót, a korai időpont miatt viszonylag kevés versenyzővel. Két Leőveyben végzett lány Edit Piaf La vie en rose számával köszöntötte a résztvevőket. Volt saját költemény franciául, szerelmes vers szerelmes szívvel szavalva és vidám Robert Desnos vers is. Ami különösen tetszett, hogy három hét nyelvtanulás után egy piciny lány elszavalta első versét franciául. Bravo.

Szecseiné Fehér Andrea

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva

Szakkörösök a Francia Filmnapokon

Szeptember 16-án a francia szakkör 11-es diákjaival ellátogattunk a Francia Intézet által szervezett Francia Filmnapokra, ahol megtekintettük a „Petit pays” (A gyerekkor földje) c. filmet.

A filmvetítés előtt még egy rövid foglalkozáson is részt vehettünk, ahol a film és a regény közti hasonlóságokra és különbségekre is felhívták a figyelmünket. A film egy afrikai gyermek és családja történetén keresztül mutatta be a frankofón afrikai országokban, pontosabban Ruandában, zajló társadalmi konfliktusok és háborús helyzetek szomorú világát.

A filmet eredeti francia nyelven vetítették, de a gyerekeket magyar felirat segítette a megértésben. A diákok számára nagy élmény volt ez program mind kulturális, mind nyelvtanulási szempontból. Reméljük hamarosan újra lesz alkalmunk hasonló élményekkel gazdagodni!

Cserjési Dominika

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva

Többfordulós angol nyelvű online csapatvetélkedő eredményei

Véget ért az angol nyelvű csapatversenyünk.  Az első két fordulóba beérkező rengeteg jó megoldásra a harmadikban  született  videók tették fel a koronát. A csapatok “England as We See It” (Anglia, ahogy mi látjuk) címmel ötletesebbnél ötletesebb kisfilmeket készítettek bemutatva, mit jelent számukra a brit kultúra.

A forduló végére így kialakult az eredmény:

1. helyezés:

9.a osztály csapata:

Tagok: Bohoczky Nóra Viktória és Gyenei Izabella

2. helyezés:

Zelentsov Ivan 9.c osztályos tanuló

3. helyezés:

9.b osztály csapata

Tagok: Árvai Benedek, Érdi Ferenc Vince, Klement André és Török Luca Viktória

A 3. fordulóban készített videó közönségdíjasa:

10.c osztály csapata

Tagok: Kecse Gábor,  Kun Viola és Maafi Jázmin

A zsűri különdíjban részesítette a 9. c osztály csapatát.

Tagok: Baldauf Veronika, Bodnár Mikolt, Kavarnyik Boglárka Viktória és Papp Vanessza

A díjazottaknak és minden résztvevőnek szívből gratulálunk! :)

Kategória: Aktuális, Angol nyelv, házi versenyek | Hozzászólások kikapcsolva

Országos Angol Nyelvi Verseny

Június 4-én rendezték meg a barcsi Szécsényi Ferenc Gimnázium szervezésében lévő Országos Angol Nyelvi Verseny döntőjét.

Borsos Gergő 10.a osztályos tanuló országos 20. helyezést ért el. Felkészítő tanára  Tomopulu Eleni tanárnő volt.

Szívből gratulálunk! :)

Kategória: Aktuális, Angol nyelv, Versenyek, házi versenyek | Hozzászólások kikapcsolva