EUROTOPIA: BUDAPESTI TALÁLKOZÓ 2017.03.27-04.05.

Hollandiából hazatérve volt 10 napunk, hogy felkészüljünk cserediákjaink érkezésére. Mindenki nagyon várta a hollandiai kaland folytatását.

Hétfőn 11 órakor érkeztek meg a repülőtérre holland barátaink. Onnan mindenki hazavitte a maga cserediákját. Aznap szabad program volt, de délután 4-re szerveztünk egy városnézést, ahova a legtöbben el is jöttek.

Második napunk az iskolában kezdődött, ahol egy köszöntő után Tamás bácsi interaktív történelemórát tartott, pár diák segítségével. Ezután indultunk a Gozsdu udvarba, ahol szabaduló szobákból kellett kijutnunk. Mi szerencsésen nem jutottunk ki, a tulajdonosok mentettek meg. :) Szendvicseink elfogyasztása után beiktattunk egy fagyizást, utána kezdetét vette a városnézés, amihez feladatlapot is kaptunk. Lábaink lejárása után mindenki mehetett a saját dolgára.

Harmadik napunk szintén az iskolában kezdődött, E&O-val, ami azt jelenti, hogy mindkét nemzet a saját tanárával megbeszélte az előző napi történéseket, esetleges problémákat. Ezt követően két csapatra oszlottunk. Volt, aki az infóban töltött ki feladatlapot Magyarországról, és volt, aki a médiában megtudhatta, hogy mennyire ismerik egymást a cserepartnerével. A suliban elfogyasztottuk ebédkénket, majd indultunk a Fővárosi Állatkertbe (kisföldalattival). Itt szintén csapatonként kezünkbe nyomtak egy-egy feladatlapot, és nekivágtunk a válaszokat megtalálni. Mi szerencsésen elhagytunk pár hollandot, de a végére ők is megkerültek. Hazamentünk vacsorázni, utána többen találkoztunk a Vörösmarty téren. Onnan az Erzsébet hídon keresztül átsétáltunk Budára, majd a Lánchídon vissza Pestre. Megnéztük a Parlamentet, amely a sötétben már ki volt világítva.

Csütörtökön a Mammutnál találkoztunk, innen az Európa Pontba mentünk, ahol az unió Youth programjáról hallgattunk meg egy előadást. Ezután a Millenárison vettünk részt a Láthatatlan kiállításon. A szabadidőnket a Mammutban töltöttük. Miután mindenki végzett, elmentünk a Batthyány térre, ahonnan BKK hajóval a Vigadóhoz szerettünk volna hajókázni. Sajnos az orrunk előtt ment el, így egy másik járattal csak a szemközti Parlament elé jutottunk el.

Pénteken újra a suliban kezdtünk, tesivel. Erika néni zenés fitneszedzést tartott, majd játszhattunk. Kifárasztásunk után technikaóra keretében kavicsra magyaros motívumokat festettünk. Ezt követte az E&O, majd a matekóra, ahol Balázs bácsi által készített játékos feladatlapot kellett megoldanunk. A sulis menza elköltése után indultunk a Budai Várba. A vár megnézését követően mindenki sietett haza, hiszen este 8-ra, Érdre, az Isépy famíliához voltunk hivatalosak mindannyian tanárostul, vendéggyerekestül. Mind a 40 akárhányan becsődültünk, töménytelen mennyiségű pizza (köszönet a tanároknak) és nasi mellett beszélgettünk, pingpongoztunk, biliárdoztunk és egy picit aludtunk.

Szombaton és vasárnap mindenki azt csinált, amit akart. Legtöbben az Aquaparkban pancsoltak, de én és barátnőm a Pál- völgyi-barlangba mentünk a hollandjainkkal, majd az Andrássy utat is megostromoltuk. Vasárnap többségünk az Underground fearbe (interaktív horror labirintusba) ment. Majd az ijedelmek kipihenése végett betoltunk egy „rózsa fagyit” a Gelarto Rosában. Este egy páran átmentünk Petihez beszélgetni és játszani.

Hétfőn 8:45-kor találkoztunk a Kelenföld vasútállomásnál, ahonnan Gárdonyba, a Velencei-tóhoz indultunk. Gárdonyból startolva, az ott bérelt biciklikkel, körbetekertük az egész tavat. Útközben egy kis sárkányhajózást is beiktattunk. A végén pedig megkóstolhattuk a helyi kenyérlángost. Ezen az estén is volt egy kis összejövetel Sukiéknál.

Kedden, az utolsó teljes napunkon, reggel a IX. Kerületi Anyakönyvi Hivatal Házasságkötő Termében hallgattunk meg egy előadást a kerületről. A suliban E&O volt. Ebéd után indultunk a Parlamentbe, hogy belülről is alaposan szemügyre vegyük. Ezt követően a szabadidő keretében, holland diákjainkkal utoljára megrohamoztuk a kedvenc szuvenír boltunkat. Este 6-kor kezdetét vette a szülői vacsoraaz iskolában, ahol a fogadó szülők mindenféle finomsággal vendégelték meg a cserediákoka és tanáraikat. Meg persze minket is. Utána disco volt. 9-ig tartott az egész mulattság, de mi nem értük be ezzel, szóval még elmentünk a Vörösmarty térre.

Pénteken minden holland szépen összepakolt, és 12:40-re kimentünk a repülőtérre. Itt 2-3szor megölelgettük egymást, majd könnyes búcsút vettünk, aztán még egyszer megöleltünk mindenkit, ők pedig elindultak vissza Hollandiába.

Szerintem nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk, és rájöttünk, már angolul is meg tudjuk értetni magunkat. A kétszer tíz nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodhattunk, megismerkedhettünk egy másik kultúrával és sok jó barátra tehettünk szert. Nagyon szépen köszönjük kísérőtanárainknak (Anna néninek és Éva néninek), és az összes segítő tanárnak valamint szülőnek, akik nélkül ez nem jöhetett volna létre.

Kelemen Zita

10.b

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva

Kirándulás a francia riviérára

Szeptember elején iskolánk 40 tanulója Franciaországba látogatott egy 9 napos tanulmányút keretében, melyet Szecseiné Fehér Andrea tanárnő szervezett.

Íme, a 9.b-s Ujj Misa Balázs néhány képe az útról:

Az út izgalmairól hamarosan írásos beszámoló is készül, ide kattintva pedig további képeket lehet megtekinteni ;)

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Már 7 idegen nyelvet tanulhatunk a Szent-Györgyiben!

Nem kell magyarázni, hogy angolul mindenkinek kell tudnia – így iskolánkban természetesen mindenki tanul angolul. Gimnazistáink számára azonban nem kis fejtörést okozhat, mit válasszanak második idegen nyelvnek, hiszen számos lehetőség kínálkozik iskolánkban:

  • a német szomszédos ország nyelve, régiónkban gazdaságilag fontos, és történelmi okokból sok német nyelvű kulturális nyom lelhető fel mind Budapesten, mind vidéken;
  • a francia a kultúra, a diplomácia nyelve, az angol után ezt tanulják legtöbben idegen nyelvként a világon, a sanzonok pedig franciául szólalnak meg leggyönyörűbben;
  • az olasz rendkívül dallamos, az olasz ételek okkal nagyon népszerűek, Itáliában nyaralni pedig egyszerűen csúcs;
  • a latin nem csak sok más európai nyelvet, hanem a mi anyanyelvünket is átszövi, kultúrát, történelmet tanulunk vele, ráadásul az orvosira vagy a jogi egyetemhez előny;
  • a harmadik idegen nyelvként választható orosz különleges, hiszen a cirill ábécé betűit használja, az orosz kultúra pedig legfőképp az irodalom, a népzene és a néptánc révén rendkívül hatalmas, mindemellett a nyelv a kereskedelemben is fontos;
  • na és a japán!! Igazi egzotikum, hiszen rendkívül különleges és izgalmas ezt az Európától nagyon távoli világot megismerni, és így az egész keleti kultúrához közelebb kerülni, ráadásul micsoda előnyt jelenthet a későbbiekben egy különleges nyelv ismerete :)

Bármelyik nyelvet is választjuk, mindig igazak lesznek Kosztolányi Dezső szavai:

„Egy új világ kezdődik minden nyelv küszöbén, a szépség új birodalma, új értelmi és érzelmi törvényekkel.”

Minden kedves diákunknak kellemes kalandozást kívánunk a nyelvek birodalmában ;)

Kategória: Aktuális | Címke: , , , , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Országos siker a francia OÁTV-n!

Nyisztor Virág (7.b) 10. helyezést ért el az Országos Általános Iskolai Francia Nyelvi Versenyen!

Az írásbeli forduló után évfolyamonként 10-17 diákot hívtak el Nyíregyházára a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 2017. április-28-án rendezett döntőre.  A szóbeli döntőn hallott szöveg értése, valamint képek alapján való témakifejtés és beszélgetés volt a feladat, a zsűri a szóbeli kifejező és kommunikációs készségeket értékelte.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen több országos szervezet képviselője is jelen volt a rendezvényen: a Magyar –Francia Ifjúsági Alapítvány igazgatója, az ELTE Origó Nyelvi Centrum munkatársa, valamint a Budapesti Francia Intézet oktatási együttműködési attaséja.

http://www.nyf.hu/orszagos-francia-nyelvi-tanulmanyi-verseny-doentoje-az-eoetvoes-gyakorloiskolaban

GRATULÁLUNK VIRÁGNAK és felkészítő tanárának, SZECSEINÉ FEHÉR ANDREÁNAK!

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva

Francia civilizációs verseny 2017.06.01.

Iskolánk szervezte meg hagyományainkhoz híven az idén is a kerületi civilizációs versenyt.

Témánk ebben az évben két frankofón ország, Belgium és Svájc volt. A versenyen három gimnáziumból jöttek 4 fős csapatok, összesen 10 csapat nevezett be. A tanulók a 2 országról előzetes felkészülésük alapján LOGO-t készítettek. A 2 ország földrajzát, történelmét, nevezetességeit és gazdasági, kulturális jellegzetességeit érintő változatos feladatokat kellett megoldani.
Szoros versenyben a Weöres Sándor csapata nyert, 2. helyezést a Leöwey Klára gimnázium csapata érte el és harmadikként iskolánk csapata végzett.
Jó hangulatú verseny volt, melyet a végén megkoronázott a csoki szökőkút, ha már két jelentős csokoládét importáló nagyhatalommal foglalkoztunk.

Szecseiné Fehér Andrea

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Az angol fordítóverseny eredményei

Idén is meghirdettük az angol fordítóversenyt, és örömmel láttuk, hogy megnőtt az érdeklődés. A szöveget a tavalyi versenyhez hasonlóan Robin Edina fordító és ELTE-s oktató választotta Rick Riordan, a népszerű ifjúsági író eddig magyarul meg nem jelent könyvéből.

Az olvasmányos fejezetrész fordítása nem volt könnyű feladat, hiszen hiába volt könnyű nagyjából megérteni a szöveget, a választékos szóhasználat és a nyelvtani precizitás mellett az angol kulturális háttér, sőt kicsit a görög mondavilág ismerete is szükséges volt a szép fordításhoz. Robin Edina minden diákot nagyon megdicsért, mert nagyon meg volt elégedve a fordításokkal és mindenkinek kiemelte munkájának erősségét, a hangulatos szófordulatokat. Minden diák könyvjutalomban részesült.

1. helyezett

Kántor Laura             9.n

2. helyezett

Huszarek Virág         9.n

3. helyezettek

Ágoston Anna           9.n

Gál Kristóf                 8.b

4. helyezettek

Almasalmeh Ayah    9.n

Ocsovay Kira            10.b

5. helyezettek

Hegedűs Virág           9.b

Nagy Rebeka            9.a

Tóth Patrik             8.b

Meszéna Éva

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Olaszországi kirándulás (2017. 06. 11.–15.)

A gimnáziumból tízen három gyönyörű napot töltöttünk Triesztben.

Megérkezésünkkor rögtön megismerkedtünk a „bora”-val, azaz a trieszti széllel. Egy vihar után, kora reggel érkeztünk meg a városba, de aztán szerencsénkre mind a három napon szép, napsütéses idő lett.

Első napon megnéztük a mesébe illő, tengerparton fekvő Castello di Miramare-t és parkját. E kastélyt a 19. század második felében a Habsburg dinasztia építtette. Jelenleg korhűen van berendezve és így könnyen el tudtuk képzelni, hogy milyen lehetett itt az élet. Délután megcsodáltuk a tengert, sétáltunk, fürödtünk és röplabdáztunk a tengerparton. A szállásunk Trieszttől 2 km-re  az Ostello Tergeste-ben volt.  Ez egy bájos kis hotel, amely közvetlenül a tengerparton van.

Második napon elutaztunk a helyi buszjárattal a Grotta Gigante-hoz.  A Grotta Gigantet vagyis az Óriások barlangját a turisták által hozzáférhető legnagyobb barlangként tartják számon a világon. 1995-ben a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült.  Hát, valóban lenyűgöző volt! Délután sétáltunk egyet Trieszt belvárosában,   a Canal Grande környékén. Utána siettünk vissza a szállásra, hogy tudjunk még nappal fürödni a tengerben.

A harmadik napon egész nap Trieszt óvárosában voltunk. Megnéztünk jó pár nevezetességet, mint például a Cattedrale di San Giusto-t, il Teatro Romano-t, James Joyce szobrát a Canal Grande-n, a  Piazza Unitá d’Italia-t, a Posta Múzeumot és a régi főposta épületét. Aztán elmentünk bevásárolni a Torri d’Europa nevű hatalmas bevásárlóközpontba.  Éjfél után nem sokkal indultunk vissza Budapestre. Kicsit fájó szívvel, mert hát csodálatos volt itt minden és a „mare” – a tenger – pedig különösen.

Kategória: Aktuális | Címke: , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Fiatal Nagykövetek Találkozója Hollandia, 2017.05.28.-06.03.

Irtó nagy szerencsém volt, hogy részt vehettem az Erasmus+ Eurotopia 2014-17 elnevezésű program egy hetes nagyköveti találkozóján. Leírhatatlanul sok élményt szereztem, amelyekből igyekszem megosztani párat.

Május 28-án a hajnali órákban indultunk Budapestről kissé álmosan, de nagy várakozásokkal telve. Az amszterdami Schiphol repülőtérre való érkezésünk után kisebb nehézségekkel, de sikerült megtalálnunk a többi nemzet képviselőit. Nagyon örültünk egymásnak, nem győztük megosztani az elmúlt találkozó óta szerzett élményeinket. Busszal mentünk Nijmegenbe, ahol a holland tanulók már vártak bennünket. A gyerek nagykövetek holland partnereiknél, a tanárok szállodában voltak elszállásolva. Ezen a napon közösen ebédeltünk és vacsoráztunk az iskolában. A hétfői és a keddi nap úgyszintén Nijmegenben telt. Nagyon keményen dolgoztunk a program nagyköveti találkozóinak összefoglalásán, a tapasztalatok összegyűjtésén, értékelésén. Azért jutott egy kis idő városnézésre is. Nagy élmény volt  meglátogatni a nijmegeni Szent István templomot, ahol még a 183 lépcsőfokot is megmásztuk, hogy a templom tornyából madártávlatból is láthassuk Nijmegent.

A szerdai nap hozott változást, amikor is elgurultunk Rotterdam városába. Az itt látott felhőkarcolók és a szálláshelyünk (amire azt hittem, hogy csak a filmekben létezik, olyan szuper volt!) ötvözte a modern és a hétköznapi holland életet. Ezen az estén éttermek után vadásztunk, ám szinte mindegyik épp zárni készült. Ám ráakadtunk egy kebabosra. :) Másnap reggeli után sétahajókáztunk Rotterdam kikötőiben! Délután gyalogos városnézésen vettünk részt, ahol közelről is megtekinthettük a város főbb nevezetességeit, mint a híres rotterdami kikötőt, a felhőkarcolókat és a rotterdami kockaházakat. A városban volt egy kis szabadidőnk, majd ezután továbbmentünk Hágába.

Kora este érkeztünk meg, ezért mi és a spanyolok elmentünk vacsorázni egy olasz étterembe, ahol fergeteges volt a hangulat. Az étterembe vezető úton megtekinthettük Hága arab- és kínai negyedét, valamint a bevásárló utcákat. A következő napot Hágában töltöttük. Megtekintettük a holland parlamentet és az Európai Unió hágai központját. Nagy megtiszteltetésben volt részünk, mert beszélhettünk az Európa parlament egyik holland képviselőjével, aki egyébként Nijmegenben volt egyetemista. Ezután minden nagykövet kapott egy oklevelet, amely igazolja, hogy az Európai Unió Junior nagykövetei vagyunk. Ezután közösen ebédeltünk a többi nemzettel, amely ismét szuper hangulatú volt. A délután vásárlással telt. Az utolsó közös estén mindenki együtt vacsorázott a hotelben. Itt Will és Anja (a holland tanárok) megköszönték a munkánkat és beszédet mondtak. A vacsora után minden gyerek együtt szórakozott, nevetett, beszélgetett. Vidámak és szomorúak is voltunk egyszerre, mert tudtuk, lehet, hogy nem látjuk egymást többé. Másnap reggel elbúcsúztunk egymástól. Mindenki jó utat kívánt mindenkinek. A mi repülőnk este indult, ezért Anna nénivel és Éva nénivel ellátogattunk a Madurodamba, ami egy olyan létesítmény, ahol Hollandia lekicsinyített nevezetességeit tekinthettük meg! Majd levillamosoztunk a tengerpartra, ahol jól megebédeltünk. Fenomenálisan éreztük magunkat. A reptéren még jól bevacsoráztunk, majd hazajöttünk Budapestre.

Nagyon-nagyon köszönöm a tanáraimnak, hogy részese lehettem ennek a programnak! Borzasztóan szerencsésnek érzem magam, hogy ebben az évben ÉN lehettem a Szent-Györgyi egyik nagykövete. Sok színes élménnyel gazdagodtam ebben az egy hétben. Remélem, mihamarabb láthatom ezt a szuper csapatot!

Szabó Márk 9.a

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Erasmus+ Eurotopia 2014-17: Cserediákprogram 2017. 03.08-17, Nijmegen, Hollandia

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2A terminál 10-es beléptető kapuján szálltunk fel a KLM 1976-os számú gépére. A repülő kicsit később indult, mint kellett volna. Az út nagyon jól telt. Kaptunk szendvicset és üdítőt is. És a kilátás is gyönyörű volt. Körülbelül 2 órát repültünk Amszterdamig. Ott a csomagok felvétele után majd 1,5 órát utaztunk busszal Nijmegenig. Már útközben is rengeteg mindent láttunk: szélmalmokat, háziállatokat meg sok kis tavat és patakot. A kisvárosban már vártak ránk a partnerek és a szüleik. Az összes család nagyon kedves és barátságos volt. Több olyan holland család is volt, akik Nijmegennel szomszédos kis városokban laknak.

Másnaptól délelőttönként a szép, modern SSgN iskolában különböző órákat látogattunk. Majdnem minden délután vagy este pedig bementünk, ill. bebicikliztünk a városközpontba körülnézni, vásárolni. Elmentünk korcsolyázni, voltunk trambulin teremben, sétálni és McDonald’s-ozni. Egyik nap még palacsinta hajón is voltunk, ahol a menetidő alatt annyi palacsintát ehettünk, amennyi csak belénk fért.

A családi hétvégék is jól sikerültek. Sokan mentek Eftelingbe, ami egy óriási vidámpark. De volt, aki vasút múzeumba ment Utrechtbe. Páran elmentek a tengerhez vagy ellátogattak olyan nagyobb városokba, mint pl. Hága. Hétfőn este volt a Stage Night, ahol fantasztikusan sikerült az előadásunk (https://www.youtube.com/watch?v=JsyWlFf6bJE), de a többi nemzeté is jó volt.

Másnap Amsterdamba kirándultunk. Először a Rijks Múzeumot néztük meg. Utána szabadidőt kaptunk körülnézni, vásárolni. Voltunk a csatornáknál, elsétáltunk a Vörös lámpás negyedhez, és többen ellátogattak a Van Gogh Múzeumba is. A nap végére mindenki nagyon elfáradt. Estére azonban összeszedtük magunkat, mert a holland partnerek discot szerveztek nekünk. Szinte mindenki nagyon élvezete. J

Utolsó előtti nap délelőtt az egyes országok prezentációkban mutatkoztak be egymásnak, majd bementünk a városközpontba, és egy applikáció segítségével városfelfedező feladatokat oldottunk meg. Közben arra is jutott idő, hogy vásároljunk, nézelődjünk és sétáljunk a gyönyörű városi parkban. Este mindenki átment az egyik holland fiúék házába bulizni, enni, beszélgetni. Ott is nagyon jól éreztük magunkat. Másnap reggel sajnos eljött a búcsú ideje. Szomorúak voltunk, de tudtuk, hogy 10 nap múlva viszontlátjuk partnereinket. A repülő út vissza fele is tökéletes volt.

Minden diák nevében köszönjük a program vezetőjének, a tanároknak, szülőknek, barátoknak a rengeteg segítséget és támogatást ahhoz, hogy eljuthattunk Hollandiába, és hogy jól érezhettük magunkat ezen a csodálatos 10 napon.

Takácsi-Nagy András 9.c

Kategória: Aktuális | Címke: , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Francia házi koncert

Március 27-ére francia lektorunk, Francios meghívta két zenész barátját iskolánkba, akikkel  a hetedik osztályos francia csoportnak zenéltek. A gyerekeknek nagyon tetszett a koncert :)

Kategória: Aktuális | Címke: , | Hozzászólások kikapcsolva