VERSENYFELHÍVÁS

Kedves Gyerekek!

Kvíz versenyt hirdetünk, amelynek témája az Egyesült Királyság. Négy hónapon keresztül felteszünk az iskola honlapjára egy-egy 13+1 kérdésből álló angol nyelvű tesztet, amelynek megválaszolására két hetetek van.

A kérdések minden hónapban az Egyesült Királyság más-más országával lesznek kapcsolatosak.

Az októberi kvíz témája ANGLIA ÉS A KIRÁLYI CSALÁD.

Az októberi megoldásokat névvel és osztállyal ellátva Hofmeisterné Kertész Annamária tanárnőnek kell leadni 2018. november 5. hétfőig. Csak egyéni megoldásokat tudunk elfogadni. A négy tesztet együtt fogjuk értékelni.

Jó szórakozást!

Az első tesztet itt találjátok:

OCTOBER QUIZ ENGLAND

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva

Német versillusztrációs verseny: „Es ist Frühling”

A második félévben versillusztrációs versenyt hirdettünk németes diákjainknak. Korosztály szerint a tanulókat két csoportba osztottuk: az elsőbe 4-6. osztályosok, a másodikba 7-10. osztályosok kerültek. A téma a tavasz volt; ezen belül lehetett a hóolvadáshoz, a természet ébredéséhez, de akár a tavaszi ünnepekhez, így a húsvéthoz és a pünkösdhöz kapcsolódó verseket is vizuális módon megjeleníteni. Összesen 24 pályamű érkezett, melyeket a tanulók rendkívül változatos formában készítettek el: láthattunk grafittal készült rajzokat, festményeket, illetve volt, aki színes nyomtatott képekkel illusztrálta a választott költeményt.

Az elkészült alkotásokat a németteremmel szemközti faliújságokon kiállítottuk, ahol a német csoportok megtekintették és véleményezték őket. A végső eredmény a tanári és a diákzsűri együttes értékeléséből alakult ki:

I. Kategória

 1. Segal Nóra (6.c)
 2. Parkinson Henrietta (5.a)
 3. Papetti Venzel, Horváth Lili (4.b)

II. Kategória

 1. Madari Nóra, Leszkovszky Adrienn (10.n)
 2. Kántor Laura, Isépy Zsombor (10.n)
 3. Sarusi Dániel (10.n), Lakatos Luca (7.a)

Különdíj: Berczeli Maja (8.a), Fenyvesi Viktória (8.a)

A diákzsűri különdíja: Almasalmeh Ayah, Gáspár Gergő (10.n)

Az eredményhirdetésre júniusban került sor, melynek során nem csak a helyezettek, hanem minden résztvevőnek értékes jutalmat osztottunk.

Mindenkinek gratulálunk!

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Német szavalóverseny

Április 10-én szavalóversenyt tartottunk németes diákjainknak. Idén sajnos szervezési problémák miatt viszonylag kevés diák jelentkezett, őket egy kategóriában értékeltük. A verseny így is sokszínű volt: a diákok változatos, hosszabb-rövidebb versekkel készültek.

Az eredmény:

 1. Budavári Rozália (5.a)
 2. Parkinson Hertietta (5.a), Kató Milán (6.c)
 3. Andrásy Kornél (7.a)

A helyezésekhez gratulálunk, a felkészítő tanároknak pedig köszönjük a közreműködést!

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Cserekapcsolat szicíliai középiskolával

Diákcsere:

Liceo Pascasino di Marsala (Szicília) /

Szent–Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium

Az AFS szervezeten keresztül évek óta jönnek iskolánkba külföldi diákok, hogy közelről megismerjék Magyarországot.

Idén az AFS segítségével cserekapcsolat jött létre egy szicíliai középiskolával, így 9. és 10. osztályos diákok hét felejthetetlen napot tölthettek Marsalaban 2018. május 2– 9–ig. Közvetlen repülőgép járattal két óra alatt megérkeztünk Budapestről Palermoba, ahonnan helyi távolsági busszal mentünk Marsalába. Minden diákunkat egy olasz tanuló fogadott be otthonába és részesített vendégszeretetében. Közös nyelvünk az angol volt, de olaszul tanuló diákjainknak bőven volt lehetőségük az olasz nyelvet is gyakorolni. Sok szép helyet megmutattak nekünk a gazdag kulturális múltú, és régészeti leletekben is bővelkedő szicíliai látnivalókból, pl. Selinunte, Palermo, Santa Margherita di Belice, Mozia szigete és természetesen Marsala belvárosa. Megismerkedtünk egy szicíliai irodalmi művel is, a Párduccal  „Gattopardo” és annak írójának – Lampedusa –  életével, továbbá láthattuk egy olasz iskola hétköznapjait, beletekinthettünk egy mediterrán ország  életébe.

A diákcsere fő céljai – barátkozás, egymás kultúrájába való betekintés, nyelvgyakorlás – teljesen megvalósultak. Kisebb nehézségek ellenére szerintem jól teltek mindenki számára a Marsalában töltött napok. Sok új barátságra tettünk szert és szép emlékekkel tértünk haza.

Októberben szeretettel visszavárjuk az új dél-olasz barátainkat. Szeretnénk megmutatni nekik Budapestet és viszonozni a vendégszeretetüket.

Pár résztvevő rövid beszámolója:

Márk 10.évf.: „Egy hétig voltam a napfényes Szicílián. A hét első fele nem volt nagyon napfényes, de hála Istennek a végére már jobb lett az idő. Sok minden szépet láttunk a tengertől a múzeumokig. A helyi gyerekek is kedvesek voltak. Nagyon jól éreztem magamat itt!”

Nóri, 9. évf.: „Szicíliában ez az egy hét élményekkel teli volt. Megtapasztaltunk kevésbé jót és kevésbé rosszat is. Abból a szempontból nagyon jó volt, hogy külföldi barátságokat tudtunk megkötni és új kultúrát ismertünk meg, na meg, hogy tanultuk az olasz nyelvet intenzíven. A rossz: nem minden olasz diák volt kedves, de viszont az enyém nagyon – nagyon aranyos volt és vendégszerető. Egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem, mert nagyon jól éreztem magamat. Örök élmény marad.”

Szasza, 9.évf.: „Szerintem nagyon érdekes volt, mert megismerhettünk egy teljesen új kultúrát. A kinti emberek viselkedése teljesen más. Azt az életet hasonlítani sem tudom az ittenihez. A közös programok részben jók voltak, de a magán programokat jobban élveztem. A nyelvérzéke az embernek sokkal jobban fejlődött. Nagy részben pozitív volt, de volt azért negatívum is. Örülök, hogy a külföldi lánnyal egy szuper barátságot köthettem. Az élmények feledhetetlenek maradnak. Szívesen visszamennék.”

Schmidtné Késmárky Zsófia

Kategória: Aktuális | Címke: , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Az angol fordítóverseny eredményhirdetése

Az immár 3. éve megrendezett angol fordítóversenyre idén is egy Rick Riordan regényrészletet választott Robin Edina, az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszékének oktatója, aki nagyon elégedett volt a fordítások színvonalával. Az eredményhirdetésen külön kiemelt néhány stílusában nagyon jól eltalált magyaros szófordulatot. Terveink szerint a fordítóverseny hagyománya jövőre is folytatódik!

Helyezettek:

1.  Kéntor Laura     (10.n)

2. Piller Barnabás  (9.a)

3. Ágoston Anna (10.n) és Szabó J. Zsófia (11.a)

4. Hegedűs Virág  (10.b)

5. Gyimes Luca  (10.b)

6. Bai Lilla          (9.a)

Mindenkinek gratulálunk!

Meszéna Éva

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Rókavadászat – angolul

Már többször nagy sikere volt az angol nyelvű játékos csapatversenynek, a RÓKAVADÁSZATnak. Idén először a Múzeum-kert helyett a Károlyi-kert volt a helyszínünk.

Több, mint hatvan (!) 5-6-7. osztályos versengett április 12-én. Először is meg kellett keresniük a csapatuk színének megfelelő borítékokat, amiket a 12. osztályosok rejtettek el a virágok közt, a bokrokban, a padok mögött, hogy aztán megoldják a borítékokban található rejtvényeket. Remek hangulat volt, gyönyörű időben – még jó, hogy az ajándék csokikat elfogyasztották a résztvevők, mielőtt elolvadtak volna.

Kategória: Aktuális | Címke: , | Hozzászólások kikapcsolva

Angol nyelvű fordítóverseny

Immár harmadik éve hirdetjük meg angol nyelvű fordítóversenyünket, ráadásul immár két szöveggel. Az egyik a Percy Jackson sorozat egy új részéből van, a rajongók nagy örömére. A másik szöveg természettudományos témája, a cápákról szól.

A szövegeket most is Robin Edinától kaptuk, aki az ELTE Bölcsészkarán fordíástudománnyal foglalkozik.

Próbálkozz bármelyik szöveggel, vagy akár mindkettővel – érdekes lesz a különböző fordításokat megnézni!

Jeligével kérjük a fordításokat 2018. május 15-ig. A szövegeket innen is letöltheted, vagy angoltanárodtól is kérheted őket.

Rick Riordan_The Ship of the Dead

Shark behaviour

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Angol szavalóverseny

A várva várt tavaszt választottuk az idei szavalóverseny témájának, de hiába halasztottuk az eredeti időpontot kicsit későbbre, még így is elég télies volt az idő. A sok szép szavalat azonban jó hangulatú versenyt hozott. A 19 versenyzőt két kategóriában értékeltük:

5. osztályosok

 1. Resnick Sonja, Parkinson Henrietta, Horváth Anna
 2. Somkuti Bence
 3. Perák Attila
 4. Horváth Boglárka
 5. Nokta Szonja

6-7. osztályosok

 1. Krizsanovszki Réka
 2. Dudás Zoé
 3. Berta Bálint
 4. Sándor Gergő
 5. Pusztai András

GRATULÁLUNK minden versenyzőnek!

Meszéna Éva

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

“József Attila Ferencvárosban” nevű angol nyelvű mobil applikációs verseny

József Attila születésnapja alkalmából a Ferencvárosi Önkormányzat költészet napi angol nyelvű mobil applikációs séta – versenyt hirdet kerületi középiskolás diákok részére.

Nevezés:

-          3 fős csapatok (Egy iskolából több csapat is érkezhet.) jelentkezését várjuk, iskola és csapatnév megjelöléssel együtt, március 27-ig

A verseny időpontja, helyszíne:

-          2017. április 11. reggel 10.00-13.00

-          Indulás a Ferenc tér közepéről, érkezés a József Attila Emlékhelyre (Gát utca 3.)

A versenyen való részvétel feltétele:

-           Hallgassátok meg az április 9-étől letölthető, elérhető  angol nyelvű applikációt együtt

2018_GAtH_Jozsef_Attila_tour_installation_manual

A verseny menete, értékelése:

-          A verseny 3 helyszínből áll: 1. Ferenc tér-2 feladattal; 2. Mester utca 19. – 1 feladattal; 3. József Attila Emlékhely- 1, záró feladattal

-          Az értékelés után a 12 órakor kezdődő ünnepi megemlékezés részeként vehetik át a nyertes csapatok az értékes jutalmakat

-          A díjakat a brit nagykövet adja át a csapatoknak !!!!!

The teams are required to take snapshots or „selfies” at the second stage of the competition (19 Mester utca)

The competitors will be given tablets or smartphones at each station. The tasks are to be solved on these platforms. The competitors are to hand their waybills to the jury at the last station (3 Gát utca)

until the results are announced the teams can take part in the following activities

 1. Guided tour at the Attila József Memorial Place
 2. Puzzle in the courtyard: a giant puzzle and 2 smaller puzzles
 3. Best videos of the József Attila MindenkiNET online video contest will be showing in one of the apartments
 4. digital logic games

The end of the competition and the giving of the awards are due to take place around 13.00 hours

Kategória: Aktuális | Címke: | Hozzászólások kikapcsolva

Darvassy Judit néni búcsúztatása

Darvassy Judit tanárnő 26 évet tanított iskolánkban, mielőtt nyugdíjba ment. Sok kis és nagy diákot vezetett be a francia nyelv és a földrajz szépségeibe. Január 30-án összegyűltek a tanulók, hogy megköszönjék neki türelmét, tudását és kedvességét. A kicsik énekeltek, a nagyok szavaltak, festettek neki és fényképalbumot adtak át a közös utak élményeivel. Bizony különleges, mikor a diákok között olyan volt diák is van, aki ma már kolléga, mint Molnár Luca (néni :) ) és Völgyesi Dávid!

Kategória: Aktuális | Címke: | Hozzászólások kikapcsolva