Darvassy Judit néni búcsúztatása

Darvassy Judit tanárnő 26 évet tanított iskolánkban, mielőtt nyugdíjba ment. Sok kis és nagy diákot vezetett be a francia nyelv és a földrajz szépségeibe. Január 30-án összegyűltek a tanulók, hogy megköszönjék neki türelmét, tudását és kedvességét. A kicsik énekeltek, a nagyok szavaltak, festettek neki és fényképalbumot adtak át a közös utak élményeivel. Bizony különleges, mikor a diákok között olyan volt diák is van, aki ma már kolléga, mint Molnár Luca (néni :) ) és Völgyesi Dávid!

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva

Versenyeredmények: Hyperión Országos Tanulmányi Verseny

Iskolánk idén először vesz részt a “Pécsi Hyperión Országos Tanulmányi Verseny a görög-római kultúráról” elnevezésű versenyen, melynek első fordulójában egy online kvízt kellett megoldani. Örömmel jelentjük, hogy a közel 500 fős mezőnyben döntőbe jutott a csapatunk! Az országos döntőt 2018. február 24-én rendezik meg Pécsen a Bölcsészettudományi Karon,  melyre tanulóink lelkesen készülnek.
Csapatunk tagjai: Hegyes Kitti, Hortobágyi Anna, Ivánkó Vanda (9.c); felkészítő tanár: Fejérvári Csenge

Kategória: Aktuális | Címke: , | Hozzászólások kikapcsolva

Versenyeredmények: Kerületi francia szavalóverseny

A Leövey Gimnázium szervezte az idei francia szavalóversenyt a gimnazisták részére 2017.12.7-én. Kezdő franciásaink szépen helyt álltak, Boda Lili (9.b) 3. helyezést ért el. Molnár Gergő (12.b) megint lenyűgözte a zsűrit Orr c. monológjával, melyet franciául és magyarul is előadott, de mivel a nálunk rendezett magyar szavalóversenyről későn érkezett a francia versenyre, így különdíj lett a jutalma.
Gratulálunk a résztvevőknek a szép eredményekért!
Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Versenyeredmények: Angol OÁTV

Az Országos angol nyelvi verseny általános iskolásoknak idén is érdekes feladatokmegoldását várta el a résztvevőktől. Szilágyi Emese és Török Zsolt Bendegúz (8.a) munkája továbbítható a 2. fordulóba!
Gratulálunk és további sikereket kívánunk!
Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Nyílt napok – idegen nyelvek

Büszkék vagyunk arra, hogy már 7 idegen nyelvet tanulhatnak diákjaink iskolánkban, így a nyílt napokon is ezt  a sokszínűséget igyekeztünk megmutatni.

November 15-én a nyolc évfolyamos gimnázium iránt érdeklődők részére a három nagy nyelv, az angol, a német és a francia nyelv tanulásának vidám formáját mutattuk meg. Angolul daltanulás volt, ahol az új szavakat puzzle képek súgták meg, végül videó segítségével énekeltek a diákok. A németesek a Márton-napra való tekintettel hagyományos lámpást készítettek, ők is dalt tanultak – és a nyílt nap végén, már sötétben, énekelve sétálták körbe a díszudvart a világító lámpásokkal – látványos volt! A franciás tanulók pedig változatos párbeszédek előadásával mutatták meg az érdeklődőknek, milyen ügyesen vásárolnak már francia finomságokat.

November 16-án a jövendő nagygimnazisták részére 2 blokkban adtunk ízelítőt a különböző nyelvekből. A legkülönlegesebb a japán, melyre sok érdeklődő volt: ők különleges művészi írásjelekkel próbálkozhattak és igazi finomságokat kóstolhattak. Olasz foglalkozáson dalt tanultak és köszönési formákkal lehetett ismerkedni, németül pedig szógyűjtés volt, ahol kiderült, milyen sok szót vagy márkát ismerünk németül. Francia nevezetességekkel lehetett ismerkedni, angolul pedig képek alapján személyiségekről kellett találgatni (az ötletekért jutalmul repülő kis csokit el is kellett kapni!) – akikről aztán kiderült, valós személyek meglepő foglalkozásokkal. Végül a latin nyelv tanulásának hasznosságát és szépségét beszélték meg a diákok a tanárnő segítségével.

Reméljük, a rövidke idő alatt is sikerült kedvet ébreszteni a különböző nyelvek tanulásához :)

Kategória: Aktuális | Címke: , , , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

JAPÁN KLUB

Kategória: Aktuális | Címke: | Hozzászólások kikapcsolva

EUROTOPIA: BUDAPESTI TALÁLKOZÓ 2017.03.27-04.05.

Hollandiából hazatérve volt 10 napunk, hogy felkészüljünk cserediákjaink érkezésére. Mindenki nagyon várta a hollandiai kaland folytatását.

Hétfőn 11 órakor érkeztek meg a repülőtérre holland barátaink. Onnan mindenki hazavitte a maga cserediákját. Aznap szabad program volt, de délután 4-re szerveztünk egy városnézést, ahova a legtöbben el is jöttek.

Második napunk az iskolában kezdődött, ahol egy köszöntő után Tamás bácsi interaktív történelemórát tartott, pár diák segítségével. Ezután indultunk a Gozsdu udvarba, ahol szabaduló szobákból kellett kijutnunk. Mi szerencsésen nem jutottunk ki, a tulajdonosok mentettek meg. :) Szendvicseink elfogyasztása után beiktattunk egy fagyizást, utána kezdetét vette a városnézés, amihez feladatlapot is kaptunk. Lábaink lejárása után mindenki mehetett a saját dolgára.

Harmadik napunk szintén az iskolában kezdődött, E&O-val, ami azt jelenti, hogy mindkét nemzet a saját tanárával megbeszélte az előző napi történéseket, esetleges problémákat. Ezt követően két csapatra oszlottunk. Volt, aki az infóban töltött ki feladatlapot Magyarországról, és volt, aki a médiában megtudhatta, hogy mennyire ismerik egymást a cserepartnerével. A suliban elfogyasztottuk ebédkénket, majd indultunk a Fővárosi Állatkertbe (kisföldalattival). Itt szintén csapatonként kezünkbe nyomtak egy-egy feladatlapot, és nekivágtunk a válaszokat megtalálni. Mi szerencsésen elhagytunk pár hollandot, de a végére ők is megkerültek. Hazamentünk vacsorázni, utána többen találkoztunk a Vörösmarty téren. Onnan az Erzsébet hídon keresztül átsétáltunk Budára, majd a Lánchídon vissza Pestre. Megnéztük a Parlamentet, amely a sötétben már ki volt világítva.

Csütörtökön a Mammutnál találkoztunk, innen az Európa Pontba mentünk, ahol az unió Youth programjáról hallgattunk meg egy előadást. Ezután a Millenárison vettünk részt a Láthatatlan kiállításon. A szabadidőnket a Mammutban töltöttük. Miután mindenki végzett, elmentünk a Batthyány térre, ahonnan BKK hajóval a Vigadóhoz szerettünk volna hajókázni. Sajnos az orrunk előtt ment el, így egy másik járattal csak a szemközti Parlament elé jutottunk el.

Pénteken újra a suliban kezdtünk, tesivel. Erika néni zenés fitneszedzést tartott, majd játszhattunk. Kifárasztásunk után technikaóra keretében kavicsra magyaros motívumokat festettünk. Ezt követte az E&O, majd a matekóra, ahol Balázs bácsi által készített játékos feladatlapot kellett megoldanunk. A sulis menza elköltése után indultunk a Budai Várba. A vár megnézését követően mindenki sietett haza, hiszen este 8-ra, Érdre, az Isépy famíliához voltunk hivatalosak mindannyian tanárostul, vendéggyerekestül. Mind a 40 akárhányan becsődültünk, töménytelen mennyiségű pizza (köszönet a tanároknak) és nasi mellett beszélgettünk, pingpongoztunk, biliárdoztunk és egy picit aludtunk.

Szombaton és vasárnap mindenki azt csinált, amit akart. Legtöbben az Aquaparkban pancsoltak, de én és barátnőm a Pál- völgyi-barlangba mentünk a hollandjainkkal, majd az Andrássy utat is megostromoltuk. Vasárnap többségünk az Underground fearbe (interaktív horror labirintusba) ment. Majd az ijedelmek kipihenése végett betoltunk egy „rózsa fagyit” a Gelarto Rosában. Este egy páran átmentünk Petihez beszélgetni és játszani.

Hétfőn 8:45-kor találkoztunk a Kelenföld vasútállomásnál, ahonnan Gárdonyba, a Velencei-tóhoz indultunk. Gárdonyból startolva, az ott bérelt biciklikkel, körbetekertük az egész tavat. Útközben egy kis sárkányhajózást is beiktattunk. A végén pedig megkóstolhattuk a helyi kenyérlángost. Ezen az estén is volt egy kis összejövetel Sukiéknál.

Kedden, az utolsó teljes napunkon, reggel a IX. Kerületi Anyakönyvi Hivatal Házasságkötő Termében hallgattunk meg egy előadást a kerületről. A suliban E&O volt. Ebéd után indultunk a Parlamentbe, hogy belülről is alaposan szemügyre vegyük. Ezt követően a szabadidő keretében, holland diákjainkkal utoljára megrohamoztuk a kedvenc szuvenír boltunkat. Este 6-kor kezdetét vette a szülői vacsoraaz iskolában, ahol a fogadó szülők mindenféle finomsággal vendégelték meg a cserediákoka és tanáraikat. Meg persze minket is. Utána disco volt. 9-ig tartott az egész mulattság, de mi nem értük be ezzel, szóval még elmentünk a Vörösmarty térre.

Pénteken minden holland szépen összepakolt, és 12:40-re kimentünk a repülőtérre. Itt 2-3szor megölelgettük egymást, majd könnyes búcsút vettünk, aztán még egyszer megöleltünk mindenkit, ők pedig elindultak vissza Hollandiába.

Szerintem nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk, és rájöttünk, már angolul is meg tudjuk értetni magunkat. A kétszer tíz nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodhattunk, megismerkedhettünk egy másik kultúrával és sok jó barátra tehettünk szert. Nagyon szépen köszönjük kísérőtanárainknak (Anna néninek és Éva néninek), és az összes segítő tanárnak valamint szülőnek, akik nélkül ez nem jöhetett volna létre.

Kelemen Zita

10.b

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva

Kirándulás a francia riviérára

Szeptember elején iskolánk 40 tanulója Franciaországba látogatott egy 9 napos tanulmányút keretében, melyet Szecseiné Fehér Andrea tanárnő szervezett.

Íme, a 9.b-s Ujj Misa Balázs néhány képe az útról:

Az út izgalmairól hamarosan írásos beszámoló is készül, ide kattintva pedig további képeket lehet megtekinteni ;)

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Már 7 idegen nyelvet tanulhatunk a Szent-Györgyiben!

Nem kell magyarázni, hogy angolul mindenkinek kell tudnia – így iskolánkban természetesen mindenki tanul angolul. Gimnazistáink számára azonban nem kis fejtörést okozhat, mit válasszanak második idegen nyelvnek, hiszen számos lehetőség kínálkozik iskolánkban:

  • a német szomszédos ország nyelve, régiónkban gazdaságilag fontos, és történelmi okokból sok német nyelvű kulturális nyom lelhető fel mind Budapesten, mind vidéken;
  • a francia a kultúra, a diplomácia nyelve, az angol után ezt tanulják legtöbben idegen nyelvként a világon, a sanzonok pedig franciául szólalnak meg leggyönyörűbben;
  • az olasz rendkívül dallamos, az olasz ételek okkal nagyon népszerűek, Itáliában nyaralni pedig egyszerűen csúcs;
  • a latin nem csak sok más európai nyelvet, hanem a mi anyanyelvünket is átszövi, kultúrát, történelmet tanulunk vele, ráadásul az orvosira vagy a jogi egyetemhez előny;
  • a harmadik idegen nyelvként választható orosz különleges, hiszen a cirill ábécé betűit használja, az orosz kultúra pedig legfőképp az irodalom, a népzene és a néptánc révén rendkívül hatalmas, mindemellett a nyelv a kereskedelemben is fontos;
  • na és a japán!! Igazi egzotikum, hiszen rendkívül különleges és izgalmas ezt az Európától nagyon távoli világot megismerni, és így az egész keleti kultúrához közelebb kerülni, ráadásul micsoda előnyt jelenthet a későbbiekben egy különleges nyelv ismerete :)

Bármelyik nyelvet is választjuk, mindig igazak lesznek Kosztolányi Dezső szavai:

„Egy új világ kezdődik minden nyelv küszöbén, a szépség új birodalma, új értelmi és érzelmi törvényekkel.”

Minden kedves diákunknak kellemes kalandozást kívánunk a nyelvek birodalmában ;)

Kategória: Aktuális | Címke: , , , , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Országos siker a francia OÁTV-n!

Nyisztor Virág (7.b) 10. helyezést ért el az Országos Általános Iskolai Francia Nyelvi Versenyen!

Az írásbeli forduló után évfolyamonként 10-17 diákot hívtak el Nyíregyházára a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 2017. április-28-án rendezett döntőre.  A szóbeli döntőn hallott szöveg értése, valamint képek alapján való témakifejtés és beszélgetés volt a feladat, a zsűri a szóbeli kifejező és kommunikációs készségeket értékelte.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen több országos szervezet képviselője is jelen volt a rendezvényen: a Magyar –Francia Ifjúsági Alapítvány igazgatója, az ELTE Origó Nyelvi Centrum munkatársa, valamint a Budapesti Francia Intézet oktatási együttműködési attaséja.

http://www.nyf.hu/orszagos-francia-nyelvi-tanulmanyi-verseny-doentoje-az-eoetvoes-gyakorloiskolaban

GRATULÁLUNK VIRÁGNAK és felkészítő tanárának, SZECSEINÉ FEHÉR ANDREÁNAK!

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva