UK QUIZ 3. forduló

Kedves Gyerekek!

Novemberi fordulónkra ismét rengeteg jó megoldás érkezett. És máris itt a következő totó!!! Decemberi játékunk témája Wales. A megoldásokat Hofmeisterné Kertész Annamária tanárnőnek kell leadni legkésőbb 2019. január 7-ig.

Addig is kellemes pihenést, Áldott, Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet!

A decemberi tesztet itt találjátok.

Kategória: Aktuális, Angol nyelv, házi versenyek | Hozzászólások kikapcsolva

UK KVÍZ 2. forduló

Kedves Gyerekek!

Nagy örömünkre a The UK Quiz játékunk októberi fordulójára rengeteg versenyző küldte el megoldását. A játék most folytatódik! A novemberi forduló témája Észak-Írország. Természetesen azok is bekapcsolódhatnak, akik az első fordulóból kimaradtak. A megoldásokat Deutsch Gabriella tanárnőnek kell leadni legkésőbb december 15-ig.

Jó munkát! Good Luck!

A novemberi tesztet itt találjátok:

NOVEMBER QUIZ Northern Ireland


Kategória: Aktuális, Angol nyelv, házi versenyek | Hozzászólások kikapcsolva

Márton-napi lámpás készítés és felvonulás

Idén is megemlékeztünk iskolánkban Szent Mártonról. Az 5. és 6. évfolyamon németül tanuló diákok két foglalkozás keretében megismerkedtek a magyarországi szent életével, üvegfestékkel lámpást készítettek, német Márton-napi dalokat tanultak. A rendezvény lezárásaként lámpásaikkal dalolva felvonultak az iskola épületében, hogy a jó cselekedetek fényét minél több ember láthassa.

Kategória: Aktuális | Címke: | Hozzászólások kikapcsolva

VERSENYFELHÍVÁS

Kedves Gyerekek!

Kvíz versenyt hirdetünk, amelynek témája az Egyesült Királyság. Négy hónapon keresztül felteszünk az iskola honlapjára egy-egy 13+1 kérdésből álló angol nyelvű tesztet, amelynek megválaszolására két hetetek van.

A kérdések minden hónapban az Egyesült Királyság más-más országával lesznek kapcsolatosak.

Az októberi kvíz témája ANGLIA ÉS A KIRÁLYI CSALÁD.

Az októberi megoldásokat névvel és osztállyal ellátva Hofmeisterné Kertész Annamária tanárnőnek kell leadni 2018. november 5. hétfőig. Csak egyéni megoldásokat tudunk elfogadni. A négy tesztet együtt fogjuk értékelni.

Jó szórakozást!

Az első tesztet itt találjátok:

OCTOBER QUIZ ENGLAND

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva

Német versillusztrációs verseny: „Es ist Frühling”

A második félévben versillusztrációs versenyt hirdettünk németes diákjainknak. Korosztály szerint a tanulókat két csoportba osztottuk: az elsőbe 4-6. osztályosok, a másodikba 7-10. osztályosok kerültek. A téma a tavasz volt; ezen belül lehetett a hóolvadáshoz, a természet ébredéséhez, de akár a tavaszi ünnepekhez, így a húsvéthoz és a pünkösdhöz kapcsolódó verseket is vizuális módon megjeleníteni. Összesen 24 pályamű érkezett, melyeket a tanulók rendkívül változatos formában készítettek el: láthattunk grafittal készült rajzokat, festményeket, illetve volt, aki színes nyomtatott képekkel illusztrálta a választott költeményt.

Az elkészült alkotásokat a németteremmel szemközti faliújságokon kiállítottuk, ahol a német csoportok megtekintették és véleményezték őket. A végső eredmény a tanári és a diákzsűri együttes értékeléséből alakult ki:

I. Kategória

  1. Segal Nóra (6.c)
  2. Parkinson Henrietta (5.a)
  3. Papetti Venzel, Horváth Lili (4.b)

II. Kategória

  1. Madari Nóra, Leszkovszky Adrienn (10.n)
  2. Kántor Laura, Isépy Zsombor (10.n)
  3. Sarusi Dániel (10.n), Lakatos Luca (7.a)

Különdíj: Berczeli Maja (8.a), Fenyvesi Viktória (8.a)

A diákzsűri különdíja: Almasalmeh Ayah, Gáspár Gergő (10.n)

Az eredményhirdetésre júniusban került sor, melynek során nem csak a helyezettek, hanem minden résztvevőnek értékes jutalmat osztottunk.

Mindenkinek gratulálunk!

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Német szavalóverseny

Április 10-én szavalóversenyt tartottunk németes diákjainknak. Idén sajnos szervezési problémák miatt viszonylag kevés diák jelentkezett, őket egy kategóriában értékeltük. A verseny így is sokszínű volt: a diákok változatos, hosszabb-rövidebb versekkel készültek.

Az eredmény:

  1. Budavári Rozália (5.a)
  2. Parkinson Hertietta (5.a), Kató Milán (6.c)
  3. Andrásy Kornél (7.a)

A helyezésekhez gratulálunk, a felkészítő tanároknak pedig köszönjük a közreműködést!

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Cserekapcsolat szicíliai középiskolával

Diákcsere:

Liceo Pascasino di Marsala (Szicília) /

Szent–Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium

Az AFS szervezeten keresztül évek óta jönnek iskolánkba külföldi diákok, hogy közelről megismerjék Magyarországot.

Idén az AFS segítségével cserekapcsolat jött létre egy szicíliai középiskolával, így 9. és 10. osztályos diákok hét felejthetetlen napot tölthettek Marsalaban 2018. május 2– 9–ig. Közvetlen repülőgép járattal két óra alatt megérkeztünk Budapestről Palermoba, ahonnan helyi távolsági busszal mentünk Marsalába. Minden diákunkat egy olasz tanuló fogadott be otthonába és részesített vendégszeretetében. Közös nyelvünk az angol volt, de olaszul tanuló diákjainknak bőven volt lehetőségük az olasz nyelvet is gyakorolni. Sok szép helyet megmutattak nekünk a gazdag kulturális múltú, és régészeti leletekben is bővelkedő szicíliai látnivalókból, pl. Selinunte, Palermo, Santa Margherita di Belice, Mozia szigete és természetesen Marsala belvárosa. Megismerkedtünk egy szicíliai irodalmi művel is, a Párduccal  „Gattopardo” és annak írójának – Lampedusa –  életével, továbbá láthattuk egy olasz iskola hétköznapjait, beletekinthettünk egy mediterrán ország  életébe.

A diákcsere fő céljai – barátkozás, egymás kultúrájába való betekintés, nyelvgyakorlás – teljesen megvalósultak. Kisebb nehézségek ellenére szerintem jól teltek mindenki számára a Marsalában töltött napok. Sok új barátságra tettünk szert és szép emlékekkel tértünk haza.

Októberben szeretettel visszavárjuk az új dél-olasz barátainkat. Szeretnénk megmutatni nekik Budapestet és viszonozni a vendégszeretetüket.

Pár résztvevő rövid beszámolója:

Márk 10.évf.: „Egy hétig voltam a napfényes Szicílián. A hét első fele nem volt nagyon napfényes, de hála Istennek a végére már jobb lett az idő. Sok minden szépet láttunk a tengertől a múzeumokig. A helyi gyerekek is kedvesek voltak. Nagyon jól éreztem magamat itt!”

Nóri, 9. évf.: „Szicíliában ez az egy hét élményekkel teli volt. Megtapasztaltunk kevésbé jót és kevésbé rosszat is. Abból a szempontból nagyon jó volt, hogy külföldi barátságokat tudtunk megkötni és új kultúrát ismertünk meg, na meg, hogy tanultuk az olasz nyelvet intenzíven. A rossz: nem minden olasz diák volt kedves, de viszont az enyém nagyon – nagyon aranyos volt és vendégszerető. Egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem, mert nagyon jól éreztem magamat. Örök élmény marad.”

Szasza, 9.évf.: „Szerintem nagyon érdekes volt, mert megismerhettünk egy teljesen új kultúrát. A kinti emberek viselkedése teljesen más. Azt az életet hasonlítani sem tudom az ittenihez. A közös programok részben jók voltak, de a magán programokat jobban élveztem. A nyelvérzéke az embernek sokkal jobban fejlődött. Nagy részben pozitív volt, de volt azért negatívum is. Örülök, hogy a külföldi lánnyal egy szuper barátságot köthettem. Az élmények feledhetetlenek maradnak. Szívesen visszamennék.”

Schmidtné Késmárky Zsófia

Kategória: Aktuális | Címke: , , , , | Hozzászólások kikapcsolva

Az angol fordítóverseny eredményhirdetése

Az immár 3. éve megrendezett angol fordítóversenyre idén is egy Rick Riordan regényrészletet választott Robin Edina, az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszékének oktatója, aki nagyon elégedett volt a fordítások színvonalával. Az eredményhirdetésen külön kiemelt néhány stílusában nagyon jól eltalált magyaros szófordulatot. Terveink szerint a fordítóverseny hagyománya jövőre is folytatódik!

Helyezettek:

1.  Kéntor Laura     (10.n)

2. Piller Barnabás  (9.a)

3. Ágoston Anna (10.n) és Szabó J. Zsófia (11.a)

4. Hegedűs Virág  (10.b)

5. Gyimes Luca  (10.b)

6. Bai Lilla          (9.a)

Mindenkinek gratulálunk!

Meszéna Éva

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva

Rókavadászat – angolul

Már többször nagy sikere volt az angol nyelvű játékos csapatversenynek, a RÓKAVADÁSZATnak. Idén először a Múzeum-kert helyett a Károlyi-kert volt a helyszínünk.

Több, mint hatvan (!) 5-6-7. osztályos versengett április 12-én. Először is meg kellett keresniük a csapatuk színének megfelelő borítékokat, amiket a 12. osztályosok rejtettek el a virágok közt, a bokrokban, a padok mögött, hogy aztán megoldják a borítékokban található rejtvényeket. Remek hangulat volt, gyönyörű időben – még jó, hogy az ajándék csokikat elfogyasztották a résztvevők, mielőtt elolvadtak volna.

Kategória: Aktuális | Címke: , | Hozzászólások kikapcsolva

Angol nyelvű fordítóverseny

Immár harmadik éve hirdetjük meg angol nyelvű fordítóversenyünket, ráadásul immár két szöveggel. Az egyik a Percy Jackson sorozat egy új részéből van, a rajongók nagy örömére. A másik szöveg természettudományos témája, a cápákról szól.

A szövegeket most is Robin Edinától kaptuk, aki az ELTE Bölcsészkarán fordíástudománnyal foglalkozik.

Próbálkozz bármelyik szöveggel, vagy akár mindkettővel – érdekes lesz a különböző fordításokat megnézni!

Jeligével kérjük a fordításokat 2018. május 15-ig. A szövegeket innen is letöltheted, vagy angoltanárodtól is kérheted őket.

Rick Riordan_The Ship of the Dead

Shark behaviour

Kategória: Aktuális | Címke: , , | Hozzászólások kikapcsolva