Find your Voice – holland-magyar cserediákprogram

BUDAPESTI VENDÉGLÁTÁS

2019.03.20-29.

Elérkezett március 20, amikor – a Nijmegenben töltött 10 nap után – már mi készültünk izgatottan vendégül látni holland cserepartnereinket. 10.30-kor találkoztunk a reptéren. A holland gyerekek pontosan érkeztek, átvették minden csomagjukat, és már indult is mindenki a saját útjára. Szerencsére, repülőútjuk kellemes volt, senkinek sem esett baja, így mindenki biztonságban és boldogan érkezett Magyarországra. Ezen a napon még nem voltak kötött programok. Így volt, aki családjával szervezett külön programot délutánra, sokan viszont együtt kirándultak el a Gellért-hegyre.

A másnap egy bemutatkozó órával indult, ahol a szervezőtanárok és az igazgatónőnk köszöntötte vendégeinket. Ezután Language Practice órák következtek, ahol mi hollandul tanulhattunk, partnereink pedig magyar szavakat ismerhettek meg, valamint sok-érdekességet tudhattunk meg egymás nemzetéről. A következő óra egy internetes keresőjáték volt, amely előkészítette a délutáni városnézős játékot. Megebédeltünk és indultunk is a „Sightseeing Game”-re, ahol 10 különböző belvárosi helyszínt kellett felkeresnünk és ott érdekesfeladatokat megoldanunk. A játék a Bazilikánál ért véget. Elsétáltunk a Deák térre és tettünk pár kört a Budapest Eye-jal. Estefelé már jó fáradtak voltunk a sok mászkálástól.

Pénteken dupla sportórával kezdődött a nap. Lehetett röplabdázni, kosarazni és focizni is. Élvezte mindenki, hogy ez volt a nap első programja. Ezután volt egy kis pihenőnk, majd indultunk a Parlamentbe, ahol körbevezettek minket, miközben érdekességeket meséltek nekünk az épületről (természetesen angolul). A holland diákoknak ez tetszett a legjobban. Ezután a Lánchídon átsétálva megérkeztünk a Budavári Siklóhoz, ahol kisebb csoportokra oszlottunk és mindenki kipróbálhatta a különleges felvonót. Fent aztán tettünk egy nagy sétát a Várban, meglátogattuk a Vármúzeumot és még egy kis szabadidőt is kaptunk, hogy megkóstolhassuk a Ruszwurm Cukrászda finomságait vagy betérjünk egy-egy ajándékboltba.

A hétvégén a családok egyénileg terveztek programot a vendégdiákoknak. Sokan mentek Aquaparkba, néhányan ellátogattak a Tropikáriumba, vagy jót billiárdoztak a lakásukhoz közeli billiárd teremben. De néhány család egy-, vagy kétnapos kirándulásra vitte vendégét például a Balatonhoz, Szentendrére vagy Visegrádra.

Hétfő reggel 9.00-kor találkoztunk a Kelenföldi pályaudvaron és vonattal utaztunk a Velencei-tóhoz. Tettünk biciklivel egy nagy tókört, meglátogattuk a pákozdi emlékművet, voltunk sárkányhajózni és ettünk kenyérlángost. A nap szépen sütött, csak a szél volt nagyon erős, így a nap végére mindenki jó alaposan elfáradt.

Kedden az FMK-ban találkoztunk, ahol főpróbát tartottunk a délutáni iskola napi előadásunkra. Ez a nap sem maradt extra program nélkül. A főpróba és az előadás között elmentünk egy Bakáts téri szabadulószobába. Nagyon jót játszottunk. Feltöltődve tértünk vissza a művelődési központba, ahol mi bemutattuk Lázár Ervin: A nyúl, mint tolmács című meséjét angolul, a hollandok pedig egy hangszeres darabot adtak elő. Mindkét csapatnak nagy sikere volt. Estére ismét jól el-, és lefáradtunk.

Szerdán, énekórán, magyar népdalokat tanítottunk partnereinknek, majd barátságkarkötőt készítettünk egymásnak a partner országzászlójának színeiben. Ezután EU-s vetélkedőn és vitán vettünk részt vegyes csapatokkal. Délután a Csodák Palotájába mentünk, ahol egy nagyon látványos angol nyelvű előadást hallgathattunk és láthattunk a buborékokról. Sok különleges tárgyat nézhettünk meg és még a 9D-s mozit is kipróbálhattuk.

Csütörtökön 10.00-kor az Állatkert bejáratánál találkoztunk. A nap nagyrészét ott töltöttük. Kaptunk egy feladatlapot, amelyen különféle állatokkal, állatházakkal kapcsolatos kérdések voltak. Ezeket kellett megválaszolni csoportosan és a holland partnerrel együtt mozogva. Ezután volt egy kis szabadidőnk. Mivel ez volt partnereink utolsó előtti napja Budapesten, elvittük őket vásárolni: mutattunk nekik üzleteket, éttermeket. Este szülői búcsúvacsorával búcsúztattuk holland partnereinket az iskola ebédlőjében, ahol rengeteg –a szülők által készített – finomságot lehetett megkóstolni. Az est discoval zárult.

Mindenki jól érezte magát a programokon, és reméljük, hogy tetszett vendégeinknek a gondoskodás, amit ez alatt a pár nap alatt nyújtottunk nekik. Az időjárás nagyon kellemes volt, majdnem végig sütött a nap. Sajnos nem tudtunk mindent megmutatni partnereinknek, mert nagyon nagy Budapest, de igyekeztünk a legjobb helyekre elvinni, és a legtöbbet megmutatni nekik.

Péntek volt az utolsó nap, a hazautazás napja. 12.00 órára kellett kivinni a reptérre a partnereinket. Még egy kicsit beszélgethettünk velük, de aztán menniük kellett becsekkolni. Fájó szívvel köszöntünk el tőlük, de reméljük, a szép emlékek és a kialakult barátságok még sokáig megmaradnak.

Göndör Panna (9.c)

Kategória: Angol nyelv, Nemzetközi kapcsolatok | Hozzászólások kikapcsolva

Hollandiai csereprogram

Készülődés, első pillanatok Hollandiában

Nagyon izgatottak voltunk, és nagyon vártuk már az utazást. 2 héttel az indulás előtt felvettük a kapcsolatot a cserediák partnereinkkel. Sokat beszéltünk velük, próbáltuk megismerni őket, és ez nagyjából sikerült is. Mindenki abban reménykedett, hogy majd jól kijön a partnerével.

A repülőút nagyon jó volt, igaz, sokaknak ez volt az első repülésük. Amikor megérkeztünk Amszterdamba, elég sokat kellett sétálni, ugyanis hatalmas volt a repülőtér. 20 percet kellett várni, míg megkaptuk a csomagjainkat, majd busszal mentünk tovább célállomásunkra, Nijmegenbe, ami kb. 2 órás volt. A buszút vicces volt, szóval már az elején jó volt a hangulat.

Mikor megérkeztünk az iskolájukhoz, mindenki megkereste a partnerét, az estét pedig már nála is töltötte. Másnap pedig mindenki biciklire szállt és az első programunk egy bevezető, tájékoztató előadás volt. Ez volt az első nyelvi óránk, hiszen angolul folyt. De nemcsak angolul tanulhattunk, hanem mi hollandul, partereink pedig magyarul. Az iskola nagyon modern volt, nagyon színes, és sok különleges emberrel találkozhattunk, a hangulat, a légkör pedig kellemes volt.

Programjaink

Zaanse Schans, Amszterdam:

Reggel mindannyian megérkeztünk a partnerünkkel az iskolához, majd busszal elmentünk a Zaanse Schansba, ami egy világhírű skanzen házakkal és malmokkal, a turisták számára kialakítva. Sétálva felfedezhettük ezt a területet és bepillantást nyerhetünk az itt élt és mai napig itt élő emberek életébe. Ezután készítettünk egy hatalmas csoportképet, majd indultunk tovább Amszertamba.

Amikor megérkeztünk, részt vehettünk egy hajóúton és megcsodálhattuk az épületeket, amik igazán szépek voltak. Az utat végigkísérte egy idegenvezetés és így megtudhattuk, mi micsoda.

A túránk után kaptunk 2 óra szabadidőt a város felfedezésére. Sokan vásárolni és ebédelni mentek el. Az utcán sok helyen megcsapott minket a marihuána szaga. :)

A napunk végére kellően elfáradtunk, így jól jött a hosszú buszos utunk Nijmegen felé.

Hétvége:

A hétvégét mindenki a partnerével töltötte, sokan az Eftelin nevezetű vidámparkba mentek, többen összejövetelt tartottak és szinte mindannyian voltak trambulinparkban és korcsolyázni.

Stagenight:

Hétfőn tartottuk a stagenight-ot, ami egy hagyomány ebben a programban. Erre a produkcióra nagyon sokat készültünk otthon, egy Lázár Ervin darabot adtunk elő egy népies táncbetéttel.

Minden csoportnak egy előadást kellett tartania. Délelőtt elmentünk a színházba próbálni, majd este előadtuk és nagy sikernek örvendhettünk.

Megnéztük a többi csoport előadását is, ami közül nem mindegyik volt tradicionális, de nekünk az összes tetszett.

Nijmegen city tour:

Kedden délelőtt suliba mentünk, majd elindultunk Nijmegen központjába , ahonnan csoportokra bontva egy applikáció segítségével felfedezhettük a város eddig ismeretlen helyeit.

Ez a program egy verseny volt a csoportoknak és minden állomásnál kellett készítenünk egy fényképet.

Diszkó:

Kedden este tartottuk a diszkót, amelyet nagy kíváncsisággal vártunk és kellemeset csalódtunk, nagyon jól éreztük magunkat, sokat táncoltunk és ittunk 2 dl kólát 2.75 euróért, ami nem teljesen diákpénztárca-kompatibilis. Több nemzetiséggel összebarátkoztunk, különösképpen a másik magyar csoporttal. A buliban vonatoztunk, táncoltunk a tanárokkal és még a „Csavard fel a szőnyeget” című zene is felcsendült.

A folyópart:

Szerda este páran elmentek a folyópartra pillecukrot sütögetni, de nem mindenki, mert sok család privát programot szervezett és valakiket nem engedtek el annak ellenére, hogy megígértek. :(

Holland kultúra és vendégszeretet

A hollandok nagyon kedvesen fogadtak minket. Miután leszálltunk a buszról, sokunk autóval tért haza a fogadócsaládhoz, aznap még nem volt szükség a biciklikre. Az elkövetkező napokban azonban a mindennapok része volt a biciklizés (kivéve természetesen azoknak, akik olyan messze laktak a sulitól, hogy busszal jártak be).

Legtöbbünk jól kijött a partnerével. Természetesen voltak konfliktusok, mivel a közvetítő nyelv az angol volt, így előfordult egy-kettő kisebb félreértés, de a tanárok segítségével mindent tudtunk orvosolni. Félreértések alapultak a holland vendégszeretet másságágán is, ugyanis a hollandok vendégszeretete a kommunikációra épül, és nem egy feltétlen, magyaros “terülj-terülj asztalkám”-ra. Nagyon szívesen teljesítenek emberi határokon belüli, udvariasan megfogalmazott kéréseket. Ami az étkezésüket illeti, számukra nem az ebéd a legfontosabb étkezés, hanem a vacsora. Sokszor max. egy szendvicset esznek ebédre, vagy még annyit sem. Ami számunkra érdekes volt, hogy reggelire nagyon sok édes dolgot esznek (pl. vajas/nutellás kenyér csokidarabos szórással, sőt volt rá példa, aki ezt mézzel és egy összemorzsolt kockacukorral ette). Vacsorázni általában a családdal vacsoráztunk, akik inkább nemzetközi, népszerű/sokak által kedvelt fogásokat kínáltak. Ami még érdekesség volt, hogy nagyon sokan vegetáriánusok (de persze az érintettek kaptak nem vegetáriánus ételeket is).

Rengeteg újdonság volt, például sokunk örömére az iskola később kezdődött (8:20-kor az első óra), viszont az órák 50 percesek és szünetek csak a 2., 3., a 4., 5. és az 5., 6. órák között voltak. A biciklizés kultúrájának a nagysága már nem volt újdonság, mert tanáraink már a kiutazás előtt szóltak nekünk róla, de a bicikliutak fejlettsége, és az egész rendszer modernsége elég meglepő volt. A biciklisek ugyanolyan részei a közlekedésnek, mint egy autó, és a biciklisek is ugyanúgy tudják a KRESZ-t. Amin nagyon megdöbbentünk, hogy a városközpontban nem volt autós parkoló, “csak” egy mélygarázsszerű, őrzött létesítmény a biciklisek számára, 2 emeletes biciklitartókkal. A lopások meggátlása érdekében minden biciklire tűztek egy számot és adtak egy pici kártyát amivel igazolni kellett, hogy valóban az általunk lerakott kerékpárral távozunk.

Meglepő tény, hogy kint egyedülálló szülővel nem gyakran találkoztunk, és rendszeres dohányosok sem gyakran tűntek fel. Általánosságban azt észrevételeztük, hogy a hollandok talán egészségesebben étkeznek (kivéve a cukorral teli reggelit) és ugye a biciklizés miatt, napi legalább fél-1 órát mozogtak (talán ezek miatt, elhízott hollandot nem láttunk). Az utcákon sétálva eldobott szemetet nem nagyon találtunk, érződött a rendezettség és az igényesség, de egyes részeit a városnak annyira összehangolták, hogy már-már ijesztően sok egyforma ház volt, amik között könnyű lehetett volna eltévedni egyedül, sőt, ami nehezebbé tehette volna az önálló tájékozódást, az az, hogy az ilyen házak nagyja világosbarna, téglabarna színű. Mindent összegezve nagyon jól éreztük magunkat, mindezek mellett merjük állítani, hogy az angol nyelv használatában is rutint szereztünk, sokan új, határon túli barátságokat alakítottunk ki. Szeretnénk megköszönni a lehetőséget és a sok-sok új élményt nekik, és segítőkész tanárainknak is!

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva

Angol nyelvi fordítóverseny

Immár negyedik éve hirdetjük meg angol nyelvű fordítóversenyünket. A szöveget most is Robin Edinától kaptuk, aki az ELTE Bölcsészkarán fordítástudománnyal foglalkozik, nem mellesleg anyuka iskolánkban.

Ebben az évben Flavia De Luce Mysteries sorozatának újabb, magyarul még meg nem jelent kötetéből származik a fordítandó szöveg.

A szöveget innen is letöltheted, vagy angoltanárodtól is kérheted.

Flavia De Luce Mysteries

A fordítást jeligével együtt küldd el Meszéna Éva tanárnőnek az emeszena@gmail.com e-mail címre 2019. április 15-ig.

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva

THE UK QUIZ eredményei

Kedves Gyerekek!

Véget ért a négy hónapon át tartó angol civilizációs vetélkedő, a The UK QUIZ.  Az Egyesült Királyság egyes részeire vonatkozó totókat 59 tanuló töltötte ki eredményesen hónapról hónapra. A nagyszámú résztvevő és a pontegyezések miatt az első tíz helyezettet jutalmaztuk. A győztesek a következők:

1. helyezett: Csajbók Éva 10.a
2. helyezett: Kopasz-Barna Bendegúz 10.b
3. helyezett: Tóth Patrik 10.b
4. helyezett: Novák Andrea 10.c
5. helyezett: Mészáros Zsombor 10.b
6. helyezett: Ágoston Laura 9.c
6. helyezett: Bognár Ágoston 7.b
6. helyezett: Borsos Gergő 8.a
6. helyezett: Lengyel Dániel 8.a
6. helyezett: Szucsán Csenge 9.c
7. helyezett: Török Patrik 9.b
7. helyezett: Török Zsolt Bendegúz 9.a
8. helyezett: Dalekorej Edina 9.c
8. helyezett: Horváth Lóránt 7.b
8. helyezett: Reuss Barnabás 9.b
9. helyezett: Fekete Zita 9.c
10. helyezett: Solner Milán 9.c
10. helyezett: Tőzsér Bence 9.a

Valamennyi résztvevőnek köszönjük a kitartó versenyzést.

A díjazottaknak pedig szívből gratulálunk!

Kategória: Aktuális, Angol nyelv, házi versenyek | Hozzászólások kikapcsolva

Angol szavalóverseny

Február 13-án angol szavalóversenyt rendeztünk a 4-9. évfolyamos diákok részére. A versenyzőknek a természet és állatok témakörben kellett elszavalniuk egy legalább 16 soros angol verset. A szép számú jelentkező által választott költemények között voltak komolyabb és vidámabb művek is.  Az idén két kategóriában hirdettünk győzteseket. A helyezettek a következők:

4-6. osztályos kategória

  1. helyezés   Balogh Jázmin 4.a
  2. helyezés   Molnár Levente  és Sipos Ferenc László 4.a
  3. helyezés   Resmick Szonja 6.a
  4. helyezés   Parkinson Henrietta 7.a

7-9. osztályos kategória

  1. helyezés   Magyaróvári Bence 7.a
  2. helyezés   Dudás Zoé 8.b
  3. helyezés   Kálmán Róza 9.a és Krizsanovszki Réka 7.b
  4. helyezés   Szankovics Viktor 8.a

A győzteseknek szívből gratulálunk!

Kategória: Aktuális, Angol nyelv, Versenyek, galéria, házi versenyek | Hozzászólások kikapcsolva

UK Quiz 4. forduló

Kedves Gyerekek!

Elérkeztünk a The UK Quiz játékunk utolsó fordulójához, amelynek témája Skócia. Reméljük, hogy a totók amellett, hogy szórakoztattak, sok hasznos és érdekes információval is gazdagították tudásotokat.
Az eddigi totók eredményeit itt láthatjátok.
Az utolsó forduló megoldásait Deutsch Gabriella tanárnőnek kell leadni legkésőbb február 11-ig.
Jó munkát! Good Luck!

Az utolsó teszt itt található:

JANUARY QUIZ Scotland quiz

Kategória: Aktuális, Angol nyelv, Versenyek, házi versenyek | Hozzászólások kikapcsolva

UK QUIZ 3. forduló

Kedves Gyerekek!

Novemberi fordulónkra ismét rengeteg jó megoldás érkezett. És máris itt a következő totó!!! Decemberi játékunk témája Wales. A megoldásokat Hofmeisterné Kertész Annamária tanárnőnek kell leadni legkésőbb 2019. január 7-ig.

Addig is kellemes pihenést, Áldott, Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet!

A decemberi tesztet itt találjátok.

Kategória: Aktuális, Angol nyelv, házi versenyek | Hozzászólások kikapcsolva

UK KVÍZ 2. forduló

Kedves Gyerekek!

Nagy örömünkre a The UK Quiz játékunk októberi fordulójára rengeteg versenyző küldte el megoldását. A játék most folytatódik! A novemberi forduló témája Észak-Írország. Természetesen azok is bekapcsolódhatnak, akik az első fordulóból kimaradtak. A megoldásokat Deutsch Gabriella tanárnőnek kell leadni legkésőbb december 15-ig.

Jó munkát! Good Luck!

A novemberi tesztet itt találjátok:

NOVEMBER QUIZ Northern Ireland


Kategória: Aktuális, Angol nyelv, házi versenyek | Hozzászólások kikapcsolva

Márton-napi lámpás készítés és felvonulás

Idén is megemlékeztünk iskolánkban Szent Mártonról. Az 5. és 6. évfolyamon németül tanuló diákok két foglalkozás keretében megismerkedtek a magyarországi szent életével, üvegfestékkel lámpást készítettek, német Márton-napi dalokat tanultak. A rendezvény lezárásaként lámpásaikkal dalolva felvonultak az iskola épületében, hogy a jó cselekedetek fényét minél több ember láthassa.

Kategória: Aktuális | Címke: | Hozzászólások kikapcsolva

VERSENYFELHÍVÁS

Kedves Gyerekek!

Kvíz versenyt hirdetünk, amelynek témája az Egyesült Királyság. Négy hónapon keresztül felteszünk az iskola honlapjára egy-egy 13+1 kérdésből álló angol nyelvű tesztet, amelynek megválaszolására két hetetek van.

A kérdések minden hónapban az Egyesült Királyság más-más országával lesznek kapcsolatosak.

Az októberi kvíz témája ANGLIA ÉS A KIRÁLYI CSALÁD.

Az októberi megoldásokat névvel és osztállyal ellátva Hofmeisterné Kertész Annamária tanárnőnek kell leadni 2018. november 5. hétfőig. Csak egyéni megoldásokat tudunk elfogadni. A négy tesztet együtt fogjuk értékelni.

Jó szórakozást!

Az első tesztet itt találjátok:

OCTOBER QUIZ ENGLAND

Kategória: Aktuális | Hozzászólások kikapcsolva