EUROTOPIA: BUDAPESTI TALÁLKOZÓ 2017.03.27-04.05.

Hollandiából hazatérve volt 10 napunk, hogy felkészüljünk cserediákjaink érkezésére. Mindenki nagyon várta a hollandiai kaland folytatását.

Hétfőn 11 órakor érkeztek meg a repülőtérre holland barátaink. Onnan mindenki hazavitte a maga cserediákját. Aznap szabad program volt, de délután 4-re szerveztünk egy városnézést, ahova a legtöbben el is jöttek.

Második napunk az iskolában kezdődött, ahol egy köszöntő után Tamás bácsi interaktív történelemórát tartott, pár diák segítségével. Ezután indultunk a Gozsdu udvarba, ahol szabaduló szobákból kellett kijutnunk. Mi szerencsésen nem jutottunk ki, a tulajdonosok mentettek meg. :) Szendvicseink elfogyasztása után beiktattunk egy fagyizást, utána kezdetét vette a városnézés, amihez feladatlapot is kaptunk. Lábaink lejárása után mindenki mehetett a saját dolgára.

Harmadik napunk szintén az iskolában kezdődött, E&O-val, ami azt jelenti, hogy mindkét nemzet a saját tanárával megbeszélte az előző napi történéseket, esetleges problémákat. Ezt követően két csapatra oszlottunk. Volt, aki az infóban töltött ki feladatlapot Magyarországról, és volt, aki a médiában megtudhatta, hogy mennyire ismerik egymást a cserepartnerével. A suliban elfogyasztottuk ebédkénket, majd indultunk a Fővárosi Állatkertbe (kisföldalattival). Itt szintén csapatonként kezünkbe nyomtak egy-egy feladatlapot, és nekivágtunk a válaszokat megtalálni. Mi szerencsésen elhagytunk pár hollandot, de a végére ők is megkerültek. Hazamentünk vacsorázni, utána többen találkoztunk a Vörösmarty téren. Onnan az Erzsébet hídon keresztül átsétáltunk Budára, majd a Lánchídon vissza Pestre. Megnéztük a Parlamentet, amely a sötétben már ki volt világítva.

Csütörtökön a Mammutnál találkoztunk, innen az Európa Pontba mentünk, ahol az unió Youth programjáról hallgattunk meg egy előadást. Ezután a Millenárison vettünk részt a Láthatatlan kiállításon. A szabadidőnket a Mammutban töltöttük. Miután mindenki végzett, elmentünk a Batthyány térre, ahonnan BKK hajóval a Vigadóhoz szerettünk volna hajókázni. Sajnos az orrunk előtt ment el, így egy másik járattal csak a szemközti Parlament elé jutottunk el.

Pénteken újra a suliban kezdtünk, tesivel. Erika néni zenés fitneszedzést tartott, majd játszhattunk. Kifárasztásunk után technikaóra keretében kavicsra magyaros motívumokat festettünk. Ezt követte az E&O, majd a matekóra, ahol Balázs bácsi által készített játékos feladatlapot kellett megoldanunk. A sulis menza elköltése után indultunk a Budai Várba. A vár megnézését követően mindenki sietett haza, hiszen este 8-ra, Érdre, az Isépy famíliához voltunk hivatalosak mindannyian tanárostul, vendéggyerekestül. Mind a 40 akárhányan becsődültünk, töménytelen mennyiségű pizza (köszönet a tanároknak) és nasi mellett beszélgettünk, pingpongoztunk, biliárdoztunk és egy picit aludtunk.

Szombaton és vasárnap mindenki azt csinált, amit akart. Legtöbben az Aquaparkban pancsoltak, de én és barátnőm a Pál- völgyi-barlangba mentünk a hollandjainkkal, majd az Andrássy utat is megostromoltuk. Vasárnap többségünk az Underground fearbe (interaktív horror labirintusba) ment. Majd az ijedelmek kipihenése végett betoltunk egy „rózsa fagyit” a Gelarto Rosában. Este egy páran átmentünk Petihez beszélgetni és játszani.

Hétfőn 8:45-kor találkoztunk a Kelenföld vasútállomásnál, ahonnan Gárdonyba, a Velencei-tóhoz indultunk. Gárdonyból startolva, az ott bérelt biciklikkel, körbetekertük az egész tavat. Útközben egy kis sárkányhajózást is beiktattunk. A végén pedig megkóstolhattuk a helyi kenyérlángost. Ezen az estén is volt egy kis összejövetel Sukiéknál.

Kedden, az utolsó teljes napunkon, reggel a IX. Kerületi Anyakönyvi Hivatal Házasságkötő Termében hallgattunk meg egy előadást a kerületről. A suliban E&O volt. Ebéd után indultunk a Parlamentbe, hogy belülről is alaposan szemügyre vegyük. Ezt követően a szabadidő keretében, holland diákjainkkal utoljára megrohamoztuk a kedvenc szuvenír boltunkat. Este 6-kor kezdetét vette a szülői vacsoraaz iskolában, ahol a fogadó szülők mindenféle finomsággal vendégelték meg a cserediákoka és tanáraikat. Meg persze minket is. Utána disco volt. 9-ig tartott az egész mulattság, de mi nem értük be ezzel, szóval még elmentünk a Vörösmarty térre.

Pénteken minden holland szépen összepakolt, és 12:40-re kimentünk a repülőtérre. Itt 2-3szor megölelgettük egymást, majd könnyes búcsút vettünk, aztán még egyszer megöleltünk mindenkit, ők pedig elindultak vissza Hollandiába.

Szerintem nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk, és rájöttünk, már angolul is meg tudjuk értetni magunkat. A kétszer tíz nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodhattunk, megismerkedhettünk egy másik kultúrával és sok jó barátra tehettünk szert. Nagyon szépen köszönjük kísérőtanárainknak (Anna néninek és Éva néninek), és az összes segítő tanárnak valamint szülőnek, akik nélkül ez nem jöhetett volna létre.

Kelemen Zita

10.b

Kategória: Aktuális | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.