Eurotopia 2016 – Nijmegen, Hollandia

2016. január 27. és február 5. között iskolánk 9. évfolyamáról 28 tanuló és 2 kísérőtanár vett részt az Erasmus+ Eurotopia c. pályázatának keretében egy diákcsere programon Nijmegen városában, Hollandiában.

A gép indulása előtt két órával már a Liszt Ferenc repülőtéren voltunk indulásra készen. A legtöbb ember vagy izgult, vagy fáradt volt, mert nem tudott aludni az izgalomtól. Becsekkolás után Sukit majdnem elhagytuk, mert zoknit vett :)

Miután megtaláltuk, felszállhattunk a repülőre.  A repülőút szépségét végül az adta, hogy bár sűrű ködben szálltunk fel, ettől csak még szebb lett a felhők fölött kibukkanni. Két óra és két szendvicsnyi utazás után felvettük a csomagokat az amszterdami Schipol Reptéren.

Miután megtaláltuk egymást a holland kísérőtanárokkal, következett egy eredetileg két órás buszút, ami végül – a szakadó eső és a délutáni csúcsforgalom miatt – kicsit hosszabbra nyúlt. Így röpke 3 óra buszozás után megérkeztünk Nijmegenbe. Az eső esett és az esernyők alatt csak sejteni lehetett a partnereinket. Átvettük a „Teddy Bear”-t (egy A4-es alakú füzetet), amiben minden fontos – és kevésbé fontos – tudnivaló benne volt, és onnantól mindig velünk kellett, hogy legyen. Majd hazamentünk.

Másnap az SSgN iskolában (Nijmegen egyik legjobb középiskolája) – ahova biciklivel mentünk – Robert (az egész csereprogramot koordináló holland tanár) elmagyarázott mindent a programról. Ott volt 400 gyerek és ki tudja még hány felnőtt. Itt megerősítettek bennünket abban, hogy mindennél fontosabb egymás elfogadása, hogy legyünk képesek kooperálni, önállóan és csoportosan feladatokat megoldani. hogy soha ne adjuk fel a próbálkozást, bízzunk magunkban és társainkban és hogy mindezek gyakorlására ez a mostani egy remek lehetőség. Itt derült ki az is, hogy Robert nem lámpalázas. ;)

A beszéd után nyeregbe pattantunk, és az NCT (Nijmegen City Tour) keretében felfedeztük a várost. Vagyis a belvárosba mentünk, hogy feladatokat teljesítsünk egy telefonos applikáció segítségével, amivel végül nem jártunk sikerrel, mert nem működött, tehát városnézésbe kezdtünk. Azaz vásároltunk és ettünk. :)

Az iskolába visszatekervén még két tanóránk volt, egy Survey, aminek a jelentőségét a mai napig nem tudjuk, és egy Practical Language, ahol az angol segítségével tanítottuk partnereinket magyarul, ők pedig minket hollandul.

Első péntekünket az iskolánál gyülekezve kezdtük, majd buszra szálltunk és elgurultunk Amszterdamba.  Kaptunk egy kis szabadidőt, amely alatt vásároltunk, illetve megnéztük a híres Vörös lámpás negyedet.

Ezek után utunkat a NEMO felé vettük, amelyről – miután majdnem elfújt minket a szél – kiderült, hogy nem egy hal, de nem is egy tengerbiológiával foglalkozó intézet, hanem egy Csodák Palotája 2.0.

Amszterdamból hazatérve egy másik városba mentünk vacsorázni. A fogadó szülők sütöttek-főztek a nap folyamán, így mind együtt ettünk.

A szombat délutánt a többség ismét a városban töltötte, mi este pedig N.E.C. – azaz focimeccsre mentünk. Sokunkat azonban más városokba vagy falvakba is elvittek, megismertetve velünk az igazi holland életet. Voltak, akik szélmalmokat látogattak meg és beöltözhettek eredeti holland népviseletbe, de volt, aki a virágpiacra is eljuthatott.

Vasárnap ki közösen korcsolyázott, ki pedig Hágába vagy Rotterdamba ment kirándulni az egyes fogadó családok szándéka szerint.

Az esős, szeles idő ellenére sokan látogattak el a 1,5 órányira levő tengerpartra is. Volt, aki még lábat is áztatott. :o

Este pedig az egyik fiúnál gyűltünk össze jó sokan.

Hétfőn lehetett egy kicsit tovább aludni, mert csak délre mentünk a városi színházba, ahol az esti műsorra, a Stagenight-ra próbálhattunk.  A koradélután is próbával telt majd kis szabadidő után este hétre kellett visszamenni, fél nyolckor pedig elkezdődött az előadás. Minden ott lévő nemzet csapata (spanyol, olasz, orosz, lengyel, török, holland és magyar) táncolt vagy énekelt, kivéve minket. Mi az Aranyszőrű bárány című magyar népmesét adtuk elő angolul, és minden elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy mi voltunk a legjobbak.

BEEEE

Másnap legnagyobb sajnálatunkra, reggel 8:20-ra már suliba kellett mennünk, ahol dupla tesivel kezdtünk. Aznap a csapat egyik fele részt vett egy kémia órán, a másik fele pedig egy fizikán.

Suli után ismét összegyűltünk valakinél, akinek a háza előtt több mint 20 bicikli sorakozott.

Szerdán egy mélyen elgondolkodtató történelem, és egy hasonlóan izgalmas közgazdaságtan óra után estére kibéreltek nekünk egy Disco nevű szórakozóhelyet, ahol DJ Robert !!! szolgáltatta a zenét. A programban résztvevő 400 gyerekből legalább 350 egyszerre ugrált a tánctéren. Fél 12-kor azonban vége szakadt a mulatozásnak, pedig Anna néni is nagyon érezte a ritmust. LOL. :)

A Disco-ban

Utolsó teljes napunkat az SSgN iskola dísztermében kezdtük, hasonlóan az elsőhöz. A programban résztvevő csapatok bemutatták országukat, városukat, ahol, szerintünk szintén a miénk volt a legjobb prezentáció, hála Petinek és Ákosnak, illetve a videóban szereplő turistáknak. Köszi. :)

Technika órán kipróbálhattuk a híres holland kékfestő technikát, majd újabb nyelvi gyakorló óra következett.

Délután mindenki hazament, ám az utolsó közös esténket újra együtt töltöttük. Szívek törtek össze, barátságok kötődtek és szakadtak meg, de összességében funny volt. :(

Az utolsó délelőttünk csomagolással, last-minute ajándékvásárlással és utolsó közös evéssel telt. A buszunk délután ötkor indult a suli elől, de mielőtt felszálltunk volna, szó szerint könnyes búcsút vettünk a holland partnereinktől és pótszüleinktől. Még utoljára elkészítettük az első csoportképünket, majd sírdogálva még egyszer megöleltünk mindenkit (aztán még egyszer… és utoljára is… na jó, még egyszer), és felszálltunk a buszra. :(

A reptéren a szokásos procedúrák után (mozgójárdáztunk!!!) felszálltunk a gépre, ahol nem kaptunk szendvicset, csak chipset. :(

Good Bye!!!

Így éhesen érkeztünk vissza magyar földre, ahol már semmi izgalmas nem történt, felvettük a csomagjainkat és hazamentünk.

Itthon mindenki órákig tartó beszámolót tartott az élményekről és már izgatottan várjuk, hogy a kalandok folytatódjanak. Ugyanis március 9-én érkeznek Budapestre holland gyerek partnereink, így meghálálhatjuk a kinti csodás vendéglátást.

Ágoston Anna 9.nya
Barabás Dóri 9.nya
Prókai-Kis Annamária 9.nya
Szabó Zsófia 9.a

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.